Tillbaka till lista
Digital Ordlista

404

Ett 404-fel är en standardsvarskod som indikerar att webbplatsen du försöker nå inte kunde hitta den begärda sidan. Det betyder ofta att sidan har tagits bort eller att webbadressen har skrivits felaktigt, vilket signalerar användare och sökmotorer att innehållet inte är tillgängligt.
Kontakta

Förstå 404-fel

Ett 404-fel uppstår när en server inte kan hitta den begärda sidan på en webbplats.

Orsaker till 404-fel

404-fel kan uppstå från olika scenarier, som att ta bort en sida utan att omdirigera dess URL, att ändra URL-strukturen utan att uppdatera interna länkar eller att användare skriver fel på en webbadress. Det är en signal till användare och sökmotorer att innehållet de letar efter inte längre är tillgängligt eller aldrig har funnits.

Inverkan på SEO och användarupplevelse

Även om ett enskilt 404-fel sannolikt inte kommer att påverka webbplatsens övergripande SEO nämnvärt, kan ett stort antal trasiga länkar signalera till sökmotorer att din webbplats är dåligt underhållen, vilket kan påverka rankningen. Dessutom kan frekventa 404-fel försämra användarupplevelsen, öka avvisningsfrekvensen och minska engagemanget.

Strategier för att hantera 404-fel

Effektiv hantering av 404-fel är avgörande för att upprätthålla en sund och användarvänlig webbplats.

Anpassade 404-sidor

Att skapa en anpassad 404-sida kan hjälpa till att behålla besökare genom att guida dem tillbaka till relevanta delar av din webbplats. Inkludera länkar till din hemsida, sökfunktion eller populära produkter för att ge alternativ för vidare utforskning.

Övervaka och åtgärda trasiga länkar regelbundet

Använd verktyg som Google Search Console eller dedikerade kontroller för trasiga länkar för att identifiera och åtgärda trasiga länkar. Regelbunden övervakning hjälper dig att fånga och åtgärda 404-fel innan de påverkar din webbplats användarupplevelse och SEO.

Implementera omdirigeringar för borttaget innehåll

Om en sida med betydande trafik eller bakåtlänkar tas bort, ställ in en 301-omdirigering till en relevant sida för att bevara SEO-värdet och vägleda användare till alternativt innehåll.

Slutsats

404-fel är en oundviklig del av att hantera en webbplats, men de behöver inte vara en återvändsgränd för dina besökare eller en nackdel för din SEO. Genom att förstå orsakerna till 404-fel och implementera strategier för att hantera dem kan du förbättra din webbplats användarupplevelse och behålla dess sökmotorrankning. Kom ihåg att målet är att hålla användarna engagerade och på din webbplats, även när de stöter på en vägspärr.