Tillbaka till lista
Digital Ordlista

ALT-text

ALT-text är en kort beskrivning som läggs till på bilder. Det hjälper sökmotorer att förstå vad bilden handlar om när de inte kan se den. Detta förbättrar SEO och tillgängligheten, vilket gör din webbplats mer användarvänlig, särskilt för dem som använder skärmläsare.
Kontakta

Förstå alt text och dess betydelse

Alt-text är en kortfattad beskrivning som ger sammanhang till bilder på en webbsida.

Hjälper sökmotorer att förstå bilder

Sökmotorer kan inte ”se” bilder på det sätt som människor gör. Alt-text hjälper sökmotorer att förstå vad en bild handlar om, och spelar en avgörande roll för hur bilder bidrar till din webbplatss SEO. Det gör det möjligt för sökmotorer att indexera dina bilder ordentligt, vilket gör det mer sannolikt att de visas i sökresultaten.

Förbättra webbplatsens tillgänglighet

Alt-text är avgörande för användare som förlitar sig på skärmläsare. Det ger ett textalternativ till bilder, vilket gör det möjligt för användare med synnedsättningar att förstå innehållet de inte kan se. Denna inkludering förbättrar inte bara användarupplevelsen utan uppfyller även standarder för webbtillgänglighet.

Bästa metoder för att skriva alternativ text

Effektiv alt-text bör vara korrekt beskrivande och kontextuellt relevant.

Var beskrivande och koncis

Din alt-text ska tydligt beskriva vad bilden handlar om men förbli koncis. Vanligtvis räcker det med några ord för att förmedla bildens innehåll eller syfte.

Inkludera relevanta sökord

Om det är lämpligt, infoga relevanta nyckelord i din alt-text. Denna praxis kan förbättra din bilds relevans i sökresultaten, men undvik sökordsfyllning, eftersom det kan leda till en negativ användarupplevelse.

Undvik redundanta fraser

Undvik fraser som ”bild av” eller ”grafik av”. Skärmläsare annonserar redan bilder som sådana, så dessa fraser är onödiga och kan vara irriterande för användarna.

Effekten av alternativ text på din webbplats

Rätt använd alt-text kan avsevärt påverka din webbplatss SEO och tillgänglighet.

Öka SEO för bilder

Alt-text kan förbättra SEO för dina bilder, vilket gör dem mer benägna att rankas i sökmotorresultat. Detta kan leda till mer trafik till din webbplats.

Skapa en inkluderande onlinemiljö

Genom att göra din webbplats mer tillgänglig genom korrekt användning av alt-text skapar du en inkluderande miljö som vänder sig till en bredare publik, vilket ökar den totala användarnöjdheten.

Slutsats

Alt text är ett litet men mäktigt element inom SEO och webbtillgänglighet. Genom att skapa beskrivande och genomtänkta alt-texter för dina bilder förbättrar du inte bara din webbplatss SEO-prestanda utan bidrar också till en mer tillgänglig och inkluderande webb. I dagens digitala landskap innebär att förbise kraften i alt-text att gå miste om en möjlighet att förbättra både din webbplatss synlighet och dess användbarhet. Kom ihåg att i SEO räknas varje detalj, och alt-text är en detalj som kan göra stor skillnad.