Tillbaka till lista
Digital Ordlista

Crawling

Sökmotorer skickar ut "spindlar" för att hitta och utforska webbplatser. Detta hjälper dem att veta vad som finns på webbplatsen så att de kan visa det bästa innehållet för personer som söker online.
Kontakta
Google Crawler 3d modell

Vad är crawling?

Crawling är det första steget i sökmotorprocessen, där botar systematiskt surfar på webben för att hitta nytt och uppdaterat innehåll.

Sökmotorbotarnas roll

Dessa botar, eller spindlar, är automatiserade program som reser över internet och besöker webbsidor. Deras primära uppgift är att samla information från dessa webbplatser, vilket gör att sökmotorer kan förstå vad varje sida handlar om.

Hur botar hittar och besöker sidor

Botar börjar vanligtvis med en lista över webbadresser från tidigare genomsökningar och webbplatskartor från webbplatsägare. När de besöker dessa sidor använder de länkar på varje sida för att upptäcka andra sidor och utökar kontinuerligt sin webbdatabas.

Vikten av att vara ”krypvänlig”

Att se till att din webbplats är lättillgänglig är avgörande för synligheten.

Tillgänglighet för botar

Om en webbplats inte är tillgänglig för dessa botar kommer dess innehåll inte att indexeras och därmed inte visas i sökresultaten. Det är viktigt att se till att botar enkelt kan navigera på din webbplats.

Optimerar för effektiv genomsökning

Detta kan uppnås genom att organisera webbplatsens innehåll tydligt, förbättra webbplatsens hastighet och säkerställa att viktigt innehåll inte döljs bakom inloggningsformulär eller komplex JavaScript.

Inverkan av genomsökning på SEO

Genomsökning har en direkt inverkan på en webbplatss SEO-prestanda.

Indexering och sökmotorranking

Först efter att en webbplats har genomsökts kan den indexeras och rankas. Ju effektivare en webbplats genomsöks, desto mer exakt kommer den att indexeras och representeras i sökresultaten.

Håller innehållet fräscht

Regelbunden uppdatering av din webbplats uppmuntrar till frekvent genomsökning, vilket säkerställer att ditt senaste innehåll snabbt indexeras och är tillgängligt för de som söker.

Slutsats

Genomsökning är en grundläggande process inom sökmotorernas område. Det är det första steget i att göra din webbplats synlig för onlinevärlden. Genom att förstå och optimera för denna process kan du avsevärt förbättra din webbplats närvaro i sökresultaten, vilket säkerställer att ditt innehåll når sin avsedda målgrupp på ett effektivt sätt.

I den digitala tidsåldern är det inte bara ett alternativ att vara crawl-vänlig, det är en nödvändighet.