Tillbaka till lista
Digital Ordlista

HTTPS

HTTPS är som en hemlig kod för webbplatser. Det håller informationen säker när du använder internet. När en webbplats har HTTPS betyder det att den använder ett speciellt skydd för att skydda din information, som lösenord, från skadliga attacker.
Kontakta

Vad är HTTPS?

HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure) är den säkra versionen av HTTP, protokollet över vilket data skickas mellan din webbläsare och webbplatsen som du är ansluten till.

Krypteringens roll

”S” i HTTPS står för ”Secure”. Det betyder att all kommunikation mellan din webbläsare och webbplatsen är krypterad. Denna kryptering liknar en hemlig kod, som säkerställer att känslig information som lösenord och kreditkortsnummer överförs säkert.

Varför HTTPS är viktigt

I en tid där cyberhot frodas är HTTPS avgörande för att skydda användardata. Det är inte bara för webbplatser som hanterar känsliga transaktioner utan för alla webbplatser, för att skydda användarnas integritet och bygga förtroende.

Inverkan av HTTPS på SEO

HTTPS handlar inte bara om säkerhet utan har också betydande konsekvenser för SEO och webbrankning.

Google föredrar HTTPS

Sökmotorer som Google prioriterar webbplatser med HTTPS, eftersom det är en positiv rankningssignal. Webbplatser med HTTPS är mer benägna att rankas högre på sökmotorernas resultatsidor (SERP), vilket leder till mer organisk trafik.

Öka användarnas förtroende och omvandlingsfrekvenser

Webbplatser med HTTPS upplevs som mer pålitliga av användarna. Detta förtroende kan leda till högre engagemang, lägre avvisningsfrekvens och förbättrad konverteringsfrekvens.

Implementering av HTTPS

Att byta till HTTPS är ett smart drag för webbplatsägare, men det kräver noggrann implementering.

Skaffa ett SSL/TLS-certifikat

För att aktivera HTTPS måste du skaffa ett SSL (Secure Socket Layer) eller TLS (Transport Layer Security) certifikat. Detta digitala certifikat aktiverar hänglåset och HTTPS-protokollet, vilket säkerställer säkra anslutningar från en webbserver till en webbläsare.

Säkerställer korrekt konfiguration

När du har erhållit certifikatet, se till att det är korrekt installerat och konfigurerat på din webbserver. Det är också viktigt att uppdatera din webbplats för att säkerställa att alla anslutningar och länkar använder HTTPS.

Slutsats

HTTPS är mer än bara ett tillägg; det är en grundläggande aspekt av en webbplatss integritet och prestanda i dagens internetekosystem. När den digitala världen fortsätter att utvecklas kan vikten av HTTPS för både säkerhet och SEO inte överskattas.

Genom att använda HTTPS förbättrar du inte bara din webbplats säkerhet; du ökar också dess synlighet, pålitlighet och användarengagemang.