Tillbaka till lista
Digital Ordlista

Negativa sökord

Negativa sökord i digital annonsering är ord eller fraser du väljer för att förhindra att dina annonser visas i irrelevanta sökningar. Genom att använda negativa sökord kan du förfina din annonsinriktning, undvika onödiga kostnader och öka chanserna att nå rätt målgrupp.
Kontakta

Vikten av negativa sökord

Negativa sökord är viktiga för att optimera dina annonskampanjer.

Förbättra annonsens relevans

Genom att utesluta irrelevanta söktermer säkerställer negativa sökord att dina annonser endast visas för användare med genuint intresse för dina erbjudanden.

Detta ökar relevansen av dina annonser, förbättrar användarupplevelsen och annonsresultatet.

Minska bortkastade utgifter

En av de största fördelarna med att använda negativa sökord är minskningen av bortkastade annonsutgifter. Utan negativa sökord kan dina annonser visas för användare som inte är intresserade av vad du erbjuder.

Det kan leda till klick från personer som inte är i målgruppen, vilket resulterar i onödiga kostnader för klick som inte konverterar.

För att förhindra att dina annonser visas i orelaterade sökningar kan du fördela din budget mer effektivt mot frågor som istället med större sannolikhet kommer att konvertera.

Identifiera effektiva negativa sökord

Processen att identifiera de rätta negativa sökorden är avgörande för kampanjens framgång.

Regelbunden granskning av söktermsrapporter

Genom att analysera söktermsrapporter kan du se vilka sökfrågor som utlöste dina annonser. Den här insikten hjälper dig att identifiera irrelevanta termer som kan läggas till som negativa sökord.

Förstå din målgrupp och produkter

En djup förståelse för din målgrupp och produkterbjudanden är avgörande för att identifiera negativa sökord. Tänk på termer som liknar men inte relaterade till dina produkter eller tjänster, och uteslut dem för att behålla fokus på din målmarknad.

Förhindrar dubbelarbete

Ibland kan samma sökterm ha olika innebörder. Genom att använda negativa sökord kan du undvika att annonserna visas för användare som söker efter något annat än det du erbjuder.

Detta hjälper till att förhindra att annonserna konkurrerar med varandra för samma sökterm.

Fördelar med en strategisk negativ sökordsstrategi

Ett strategiskt förhållningssätt till negativa sökord ger flera fördelar.

Förbättrad CTR och omvandlingsfrekvens

Genom att öka relevansen av dina annonsplaceringar kan negativa sökord förbättra dina klickfrekvenser (CTR) och konverteringsgrad. Detta leder till effektivare kampanjer med högre ROI.

Förbättrade kvalitetsresultat

Sökmotorer belönar relevans. En väl sammanställd lista med negativa sökord bidrar till högre annonsrelevans, vilket kan förbättra dina kvalitetsresultat.

Högre poäng resulterar ofta i lägre kostnader per klick (CPC) och bättre annonspositioner.

Negativa sökord i Google Ads

Använd sökordsrapporter

Använd Google Ads rapporter för att identifiera vilka söktermer som har genererat klick och konverteringar för dina annonser.

Du kan sedan granska dessa rapporter för att hitta söktermer som inte är relevanta och bör läggas till som negativa sökord.

Lägg till negativa sökord

Gå till dina kampanjer eller annonseringsgrupper i Google Ads och navigera till avsnittet för negativa sökord.

Här kan du lägga till negativa sökord på kampanj- eller annonsgruppsnivå. Du kan lägga till negativa sökord som exakt matchning, frasmatchning eller bred matchning.

Slutsats

Negativa sökord är ett kraftfullt verktyg i arsenalen av digital annonsering, och erbjuder ett strategiskt sätt att förbättra annonsrelevansen, minska slösaktiga utgifter och förbättra det övergripande kampanjresultatet.

Genom att noggrant välja och regelbundet uppdatera dina listor över negativa sökord kan du förfina din annonsinriktning avsevärt och säkerställa att dina annonser når den mest lämpliga målgruppen.

I dagens konkurrenskraftiga digitala landskap kan effektiv användning av negativa sökord göra skillnaden mellan en bra kampanj och en bra.