Tillbaka till lista

Nybörjarguide till Google Ads displayannonsering

Display ads i tärningar

I den här guiden kommer vi att täcka grunderna för att ställa in och köra en Google Display Ad-kampanj. Vi tar en titt på hur ni väljer kampanjmål och hur ni mäter resultatet för era annonser.

Oavsett om ni är nya med digital marknadsföring eller vill utöka era nuvarande digitala insatser, ger den här guiden er den kunskap ni behöver för att lyckas med Google Ads på display nätverket.

Nyckelpunkter

 • Använd grafik/bilder av hög kvalitet för att fånga uppmärksamheten
 • Använd remarketing för att öka antalet konverteringar
 • Övervaka och optimera kampanjresultat
 • Sätt ett schema, lansera och granska kampanj
 • Använd tydlig uppmaning i er displayannonsering
 • Välj rätt annonsformat
 • Välj ut annonsplaceringar noggrant
 • Ställ in budget och budstrategi
 • Rikta er till rätt målgrupp/målgrupper
 • Sätt kampanjmål för optimering.

Fysisk form av display ads

 

Grundläggande uppsättning av displayannonser

 1. Logga in på ert Google Ads-konto:
  För att kunna skapa displayannonser på Google måste ni ha ett konto på Google. Om ni inte har ett kan ni skapa ett gratis. När ni har loggat in kommer ni att kunna komma åt sidan för att börja göra egna kampanjer.
 2. Klicka på fliken ”Kampanjer” och välj sedan ”Ny kampanj”:
  När ni är inloggade slussas ni till instrumentpanelen. Härifrån måste ni välja alternativ för att göra en ny kampanj. Detta tar er till sidan för kampanjinställningar där ni kan välja vilken typ av kampanj ni vill använda er av.
 3. Välj ett mål för er kampanj:
  Ni kommer att bli ombedda att sätta ett mål för er kampanj. Detta kan komma att hjälpa Google Ads att optimera kampanjen för att nå ert mål. Några exempel på mål är att öka webbplatstrafiken, marknadsföra en specifik produkt eller tjänst och öka varumärkesmedvetenheten.
 4. Välj ”Display” som kampanjtyp:
  På sidan med kampanjinställningar kan ni välja vilken typ av kampanj ni vill skapa. Välj ”Display” eftersom det är den typ av kampanj som gör att ni kan visa annonser på ett nätverk av webbplatser och appar.
 5. Välj er målgrupp:
  Detta kommer att bidra till att se till att era annonser ses av personer som med största sannolikhet är intresserade av er produkt eller tjänst. Ni kan rikta in er utifrån demografi, intressen och placeringar, eller också låta Googles algoritmer styra vem som ska se annonsen.
 6. Ange en budget och välj en budstrategi:
  I det här steget måste ni ange en budget för er kampanj och välja en budstrategi. Detta hjälper er att kontrollera hur mycket pengar ni spenderar på er kampanj.

  Ni måste också välja en budstrategi som avgör hur mycket ni betalar för varje klick eller visning. Vanligaste sättet att styra betalningen för displayannonsering är genom CPM (Cost Per Mille – kostnad per tusen visningar).
 7. Skapa era annonsgrupper:
  Nu är det dags att skapa era annonsgrupper. I det här steget väljer ni annonsmaterialet. Annonsformat inkluderar bild-, video- och textannonser i smartkampanjerna som är responsiva annonser.

  Standard är att producera exakta bilder enligt de 10 populäraste storlekarna för Google Ads displayannonsering då man har full kontroll på hur annonsen ser ut och var annonsen visas.
 8. Ange ett schema för er kampanj:
  Ni måste ställa in ett schema för er kampanj, vilket avgör när era annonser börjar visas och när de slutar. Ni kan ställa in ett specifikt start- och slutdatum eller så kan ni ställa in kampanjen så att den körs på obestämd tid.
 9. Granska och starta er kampanj:
  När ni har slutfört stegen ovan måste ni granska era kampanjinställningar för att säkerställa att allt är korrekt. När ni är nöjda kan ni starta kampanjen.
 10. Övervaka er kampanj och optimera dess resultat:
  Efter att er kampanj har lanserats bör ni övervaka den regelbundet för att se hur den presterar. Ni kan göra justeringar efter behov för att optimera dess prestanda. Detta hjälper er att få bästa resultat av er kampanj.

Exempel på display annonsering från Trygg Hansa

Våra bästa tips när det gäller skapandet av displayannonser

Använd iögonfallande bilder:

Displaysannonser är visuella till sin natur, så det är viktigt att använda högkvalitativa bilder eller videor som är uppmärksammade och relevanta för er produkt eller tjänst. Detta kommer att bidra till att öka chansen att människor klickar på er annons.

Använd en tydlig och övertygande uppmaning:

Er annons bör ha en tydlig och övertygande uppmaning (CTA) som talar om för tittaren exakt vad ni vill att de ska göra, till exempel ”Handla nu” eller ”Läs mer”.

Testa och optimera era annonser:

Testa olika versioner av er annons med olika bilder, rubriker och uppmaningar. Övervaka annonsens resultat och optimera den därefter.

Detta hjälper er att identifiera de delar som fungerar bra och de som behöver förbättras, så att ni kan skapa de bästa möjliga annonserna.

Dessutom kan ni segmentera målgrupper och testa vilken annons som fungerar bäst med varje segment, detta kallas A/B-testning. Detta hjälper er att leverera rätt budskap till rätt målgrupper.

A/B testing av displayannonsering

A/B-testning, även känt som split testing, är processen att jämföra två versioner av en annons (version A och version B) för att avgöra vilken som ger bäst resultat.

Detta görs genom att visa de två versionerna för olika segment av era målgrupper och mäta resultaten. Annonsen som ger bättre resultat är den som kommer att användas under resten av kampanjen.

Med den här metoden kan ni identifiera vilka delar av er annons, som rubriken, bilderna eller uppmaningen, som är mest effektiva för att få klick och omvandlingar.

A/B-testning hjälper er att optimera era annonser och förbättra deras resultat över tid.

Kvinna vid dator med Sture

Skillnader mellan sök- och displayannonsering på Google

Sök- och displayannonsering är två olika typer av digital marknadsföring som tjänar olika syften och visas på olika sätt.

Sökannonser är textbaserade annonser som visas högst upp på sökmotorresultatsidor (SERP) när en användare skriver in ett specifikt sökord eller fras.

Dessa annonser är inriktade utifrån användarens sökfråga och är vanligtvis mycket relevanta för vad användaren letar efter. De är oftast förknippade med Google Ads och Bing Ads.

Display, å andra sidan, är visuella annonser som visas på ett nätverk av webbplatser och appar. De kan vara i form av text, bilder eller videor.

Dessa annonser är inriktade på demografi, intressen och placeringar och visas för användare som surfar på webben eller använder appar. De är oftast associerade med Googles Display-nätverk och andra annonsnätverk.

Sammanfattningsvis är sökannonser textbaserade annonser som utlöses av en användares sökfråga. De är mycket relevanta för användarens avsikt. Displayannonser är däremot visuella annonser som visas för användare som surfar på webben eller använder appar och som är inriktade på demografi, intressen och placeringar.

Vad kostar displayannonsering – är det dyrt?

Kostnaden för displayannonsering kan variera, men i allmänhet kan de vara billigare än sökannonser.

Exempel: Ett café med en daglig budget på 1 000 kr skulle kunna rikta sig till en bredare publik genom att visa sina displayannonser för användare som surfar på webbplatser och appar som är relevanta för deras verksamhet.

Med en daglig budget på 1 000 kr kan caféet kanske få runt 50 000-70 000 annonsvisningar per dag. Det är dock viktigt att notera att kampanjmålen och konkurrensen om annonsutrymme kan påverka annonsens kostnad och prestanda.

För stor exponering är displayannonsering inte så dyrt generellt sett, men för konverteringar är sökannonser mer lämpliga.

Vilka är fördelarna med displayannonsering?

Bred räckvidd:

Displayannonsering kan nå en stor publik genom att visas på ett nätverk av webbplatser och appar. Detta kan vara fördelaktigt för både små och stora företag som vill öka varumärkeskännedomen och nå potentiella kunder.

Riktad reklam:

Displayannonsering kan riktas utifrån demografi, intressen och placeringar.

Detta innebär att företag kan visa sina annonser för de personer som med största sannolikhet är intresserade av deras produkter eller tjänster, detta kan vara särskilt användbart för små företag då de kan nå sin målgrupp med en lägre budget.

Flexibilitet i annonsformat:

Displayannonsering kan vara i form av text, bilder och videor. Detta gör att företag kan vara kreativa och välja det annonsformat som bäst passar deras budskap och mål.

Remarketing:

Displayannonsering kan användas för remarketing, vilket innebär att visa annonser för personer som tidigare har besökt ett företags webbplats eller interagerat med deras produkter eller tjänster. Detta kan hjälpa företag att öka sina leads och försäljning genom att påminna potentiella kunder om deras produkter eller tjänster.

Kostnadseffektiv:

Displayannonsering kan vara billigare än sökannonser, särskilt för små företag som vill öka sin räckvidd utan att spränga pengarna.

10 populäraste bildstorlekarna för Google Display annonser

 1. Leaderboard (728×90 pixlar)
 2. Halvsida (300×600 pixlar)
 3. Medium rektangel (300×250 pixlar)
 4. Stor rektangel (336×280 pixlar)
 5. Bred skyskrapa (160×600 pixlar)
 6. Skyskrapa (120×600 pixlar)
 7. Mobile leaderboard (320×50 pixlar)
 8. Stor mobil banner (320×100 pixlar)
 9. Halvsida (300×1050 pixlar)
 10. Billboard (970×250 pixlar)

Det är värt att notera att annonsstorlekarnas popularitet kan variera beroende på bransch och plattform. Dessa storlekar är några av de mest använda och stöds av de flesta annonsnätverk och utgivare.

Men i takt med att tekniken utvecklas, kommer nya annonsstorlekar och format fram. Det är också viktigt att komma ihåg att det är avgörande att nyttja rätt annonsformat och storlek för er kampanj för att se till att annonsen är synlig och presterar på topp.

Sammanfattningsvis

Google display nätverket är en kraftfull reklamplattform som gör det möjligt för företag av alla storlekar att nå en bred målgrupp genom att visa annonser på webbplatser och appar.

Genom att följa stegen som beskrivs i den här nybörjarguiden kan ni skapa och köra en framgångsrik displayannonsering kampanj.

Några viktiga takeaways inkluderar att använda högkvalitativa bilder, använda remarketing, övervaka och optimera kampanjresultat, fastställa ett schema och budget och rikta in sig på rätt målgrupper.

Kom ihåg att det krävs kontinuerlig övervakning och optimering för att få de bästa resultaten från er kampanj. Att ha tipsen ovan i åtanke hjälper er att skapa en effektiv och effektiv displayannonsering kampanj som hjälper er att öka varumärkesmedvetenheten, konverteringar och försäljning.

Låt inte komplexiteten i Google Display Ads hålla er tillbaka.

Kontakta oss idag för att boka in en konsultation och se hur vi kan hjälpa er att nå era mål. Ta det första steget mot att stärka ert företag med kraftfull displayannonsering idag!

 

Kontakta oss:

Mejladress: [email protected]

Telefonnummer: 010-214 65 65

Besök oss på sociala medier och webben:

LinkedIn

Instagram

Facebook

Webb:

buildahome.se

Läs andra blogginlägg:

Vad innebär Call-to-action och hur implementerar jag det bäst?

Social commerce – vad innebär det för e-handel och vilka är möjligheterna?

Hur viktigt är det med SEO & SEM? Behöver man verkligen båda?

UX och UI – vad är skillnaden och varför behövs de?