Tillbaka till lista

Vad kostar en hemsida? 

Dator med mat på skärmen

Det är ungefär lika enkelt att svara på hur mycket en hemsida kostar som att ge ett konkret pris på en bil. Är det en sportbil, SUV eller en kompakt variant man är ute efter? Hur pass viktigt är design, funktionalitet och hållbarhet?

Är det dyrt med en webbsida som kostar 300 000 kr om den inom några månader konverterar för motsvarande 3 000 000 kr? Är det billigt med en hemsida som kostar 10 000 kr om besökare knappt stannar i två sekunder på sidan? 

I detta blogginlägg lär vi oss om de olika sätten att bygga en hemsida och hur mycket det kostar på ett ungefär. De olika metoderna är avgörande för priset på din webbsida. Huvudsakligen kan man bryta ned de största olika kostnaderna i två delar; infrastruktur och design.

Infrastruktur

Infrastruktur innebär huvudsakligen det som driver din sida och är som själva skelettet eller den bärande delen. Här omfattas tre kostnader som vi vill berätta mer om:

Domän

Domänen är namnet på din webbplats, som t ex buildahome.se. Det finns många domänregistrerare att välja mellen på nätet, exempelvis One, Namecheap eller Godaddy. Oftast kan du också lägga till andra tjänster som professionell e-postadress och säkerhet (SSL) genom din domänregistrerare. 

Pris och betalning

Normalt sett betalar du en årsavgift för din domän och kan sätta upp automatisk betalning. Priset på din domän kan variera kraftigt då det beror på hur populärt just det namnet uppskattas vara. Kostnaden beror även på din toppdomän, alltså vad som följer namnet som .se, .com eller .org. Man kan hitta domäner för bara några kronor och upp till flera tusen per år. 

När är det värt att betala mycket för en domän?

Om namnet har många organiska sökningar, framförallt i det önskade geografiska området, kan det vara värt att betala mer för ett domännamn. 

Hosting

Hosting, eller värd, innebär att man i princip hyr utrymme på en server för att driva sin webbplats. För CMS-programvara som WordPress måste du köpa till en värd. Om man använder ett program med färdiga mallar för hemsidor, som t ex Wix, är värden oftast redan inkluderad i prenumerationen. 

Det som är bra med hosting är att det blir billigare med tiden och när du väl kommit igång. Hos Buildahome kan din webbplats bli hostad från 199 kr i månaden och du får ett bättre pris ju längre tid i förväg du betalar.

Efter att domännamnet är köpt, du har skaffat en värd och installerat CMS har du nu tekniskt sett en webbplats. Dock behövs det några saker till för att göra det med levande.

Innehåll

Innehållet är det som bör engagera besökarna. Information i form av text, bild, färger, videoklipp, animationer och ljud som sätter liv på webbplatsen. För att implementera dessa element behöver man använda sig utav ett CMS-program (content management system) som WordPress, Joomla eller Drupal. WordPress är vanligast och används för fler än en tredjedel av alla hemsidor i världen. 

Smidigare med WordPress.org

Att använda ett CMS är väldigt kostnadsvänligt. Det finns två olika sorters WordPress. Dels WordPress.org, som erbjuder öppen källkod och är 100% gratis, och WordPress.com som erbjuder mallar och en del annat som kan göra det enklare för den som inte behöver en skräddarsydd hemsida. WordPress.com kostar från ca 50 kr per månad beroende på vilket paket man vill ha och om man betalar för ett helt år på en gång (billigare i längden) eller om man hellre sätter upp månadsbetalning.

När vi på Buildahome bygger din webbplats använder vi WordPress.org då den som sagt tillåter anpassning in på detaljerna. Vi använder helst denna metod då vi inte vill behöva säga “nej, det går inte” till våra kunder om de skulle vilja ha något väldigt specifikt. Det gör det hela enklare att utforma efter behov och önskemål precis som kunden vill ha det. 

Design

För framsidan av din webbplats, alltså det besökaren ser, vill det till att den är användarvänlig, funktionell och ser attraktiv ut. För att få en enhetlig och välfungerande sida måste alla detaljer sitta på plats.

UX-design – användarvänlighet 

UX-design blir mer och mer viktigt allt eftersom hemsidor blir mer avancerade och skapas med specifika syften. Det vill till att besökaren stannar på hemsidan tillräckligt länge för att slutligen konvertera (göra ett köp, registrera konto, kontakta eller vad syftet är med besöket) och även återkomma. För att åstadkomma detta behöver man ledas till rätt knappar, information, formulär etc. Användaren ska alltså aldrig undra “vad gör jag nu?” eller “vad sker härnäst?”. Kommande steg bör vara alltid vara solklart – ska jag köpa, kontakta, bli medlem eller registrera mig för nyhetsbrev?

Priset för en UX-designer kan variera oerhört beroende på hemsidans omfattning. Ska du sälja tusentals produkter genom en webbshop eller har du en ensidig säljsida där du främst vill att besökare registrerar sig för webbinar? Olika faktorer spelar roll och när man förhandlar ett pris handlar det oftast om tidsåtgången för projektet. Lönerna för fastanställda UX-designers brukar ligga mellan 37 000 – 48 000 kronor per månad (Unionen.se, 2022). 

Funktionalitet

Man måste givetvis se till att varje funktion verkligen fungerar, vilket man gör genom att helt enkelt testa den. Förutom att se till att varje funktion leder till rätt väg behöver man även konfigurera SEO:n för att hemsidan ska fungera korrekt. Några av SEO:ns beståndsdelar handlar om att hålla hög laddningshastighet, göra anpassade versioner till olika enheter som mobil och platta, ta bort döda 404-sidor, se till att hemsidan är krälbar och att den är en säker plats (SSL). 

Priser för en SEO-expert och konfigurering varierar. Det är bra att ha någon som kontinuerligt kan felsöka och se till att SEO:n flyter på. Detta innebär att man oftast betalar mer i början och mindre under kommande månader efter att webbplatsen blivit klar eller uppdaterad. 

Design – utseende

Designen är viktig då det inger det allra första intrycket när någon besöker hemsidan. Hur är färgerna och de olika elementen balanserade? Kan man tydligt läsa typsnittet och är texten i rätt storlek? Ser det välstrukturerat och välkomnande ut? Det är mycket att tänka på när det kommer till design och det vill till att man förmedlar att man har det besökaren är ute efter. En snygg design på webbplatsen som följer varumärkets röda tråd är väldigt viktigt dels för igenkännande men även pålitlighet bland besökare. 

Vad kostar en bra design då? Även där varierar priserna, åter beroende på hur omfattande webbplatsen är tänkt att vara. I snitt kostar en webbdesigner mellan 600 – 1 200 kr i timmen.

Paketpriser på Buildahome!

Istället för att hitta olika experter separat för att täcka de olika beståndsdelarna av din sida, vilket oftast blir dyrare och mer komplicerat, är det alltid smidigare att anlita en webbyrå som Buildahome. Hos oss får du allt du behöver i den mån och mängd du önskar till superbra paketpriser. Du mixar och matchar tjänster och till vilken utsträckning du behöver dem precis hur du vill. Efter att webbplatsen är klar börjar den långa resan och det vill till att folk hittar den. Därför hjälper vi dig även gärna med att marknadsföra din hemsida både organiskt och genom betald annonsering. 

Kontakta oss:

Mejladress: [email protected]

Telefonnummer:010-214 65 65

Besök oss på sociala medier och webben:

LinkedIn

Instagram

Facebook

Webb:

buildahome.se