Tillbaka till lista

Tillgänglighets-anpassa din hemsida: Gör din webbplats användarvänlig för alla

Tillgänglighetsanpassning betyder att man anpassar sin hemsida för att den ska vara tillgänlig för personer med funktionsnedsättning. Exempel på tillgänglighetsanpassning innebär att man använder tydliga kontraster på texter och bakgrunder samt optimerar innehållet för voice search.

Tillgänglighet på hemsidor har blivit en allt viktigare fråga i dagens digitala värld. Med hundratusentals människor i Sverige som lever med någon form av funktionsnedsättning är det viktigt att se till att din webbplats inte har bristande tillgänglighet.

I denna guide kommer vi att gå igenom vad tillgänglighetsanpassning innebär, varför det är viktigt och hur du kan förbättra din webbplats för att göra den mer användarvänlig för alla dina besökare, oavsett deras behov.

Vad innebär tillgänglighet?

Kort sammanfattat kan man säga att tillgänglighet innebär att alla kan använda sidan. Om man är synskadad ska besökaren kunna nyttja voice search för att smidigt kunna ta del av innehållet på sidan.

För personer med motoriska svårigheter måste webbplatsen kunna navigeras helt med tangentbordet, utan att kräva musanvändning. Användare med hörselnedsättning ska ha tillgång till textalternativ för alla ljud- och videoelement.

Dessutom bör webbplatsen erbjuda tydliga kontraster och lättlästa teckensnitt för att underlätta läsbarheten för personer med synsvårigheter. En tillgänglig webbplats tar hänsyn till alla användares behov och säkerställer att alla ska kunna använda innehållet.

Hur kan jag testa att min sida är tillgänglighetsanpassad?

Det finns ett flertal sätt att kolla om din hemsida är tillgänglig för folk med svårigheter. Ett bra verktyg som ger en bild av vad du behöver förbättra sidan är PageSpeed Insights. Det är ett av våra favoritverktyg och något som vi använder varje dag. Det visar om du behöver förstärka kontraster på din sida, uppadatera länktexter eller uppdatera din kod.

Hur tillgänglighetsanpassar jag min sida?

Tillgänglighetsanpassning innebär att göra digitalt innehåll och gränssnitt tillgängliga och användbara för personer med funktionsnedsättning.

Detta kan omfatta allt från att förbättra läsbarheten för personer med synnedsättning till att göra navigationen enklare för personer med motoriska svårigheter.

Så här förbättrar du din hemsidas tillgänglighet:

Det finns jättemånga sätt att tillgänglighetsanpassa din webbplats. Här kommer några exempel:

  1. Använd alt-text för bilder: Beskrivande alt-texter hjälper personer med synnedsättningar att förstå bildinnehåll via skärmläsare.
  2. Skapa en logisk navigationsstruktur: Se till att din webbplats har en tydlig och konsekvent struktur som är lätt att följa.
  3. Gör texten lättläst: Använd tydliga teckensnitt och tillräckligt stor textstorlek. Kontrasten mellan text och bakgrund bör också vara hög.
  4. Implementera tangentbordsnavigering: Se till att alla funktioner på din webbplats kan nås och användas med tangentbordet.
  5. Testa med skärmläsare: Använd skärmläsare för att testa hur tillgänglig din webbplats är för personer med synnedsättningar.
  6. Erbjud textalternativ för multimedia: Ge textalternativ för videor och ljudfiler, till exempel genom undertexter eller transkriptioner.
  7. Undvik för små klickelement: Om din sida innehåller knappar och andra element som besökarna ska klicka på, se till att de sticker ut från bakgrunden och är stora nog att synas tydligt.

Hur tillgänglighetsanpassar jag min sidstruktur?

Grunden i att tillgänglighetsanpassa din sidtruktur är att se till att skärmläsare lätt kan förstå strukturen på sidan.

Använda korrekta HTML-rubriker (H1, H2, H3, H4.) för att organisera innehållet hierarkiskt. Detta hjälper skärmläsare att förstå och navigera sidan. Försök att bara ha en H1:a då fler än en kan förvirra sökmotorer.

Hur anpassar jag min sidnavigation?

Sidnavigation handlar om att det ska vara lätt att hitta all viktig information på en sida, trots dina förutsättningar.

Här kommer några tips på hur du kan förbättra användbarheten ur ett navigationsperspektiv.

Börja med att använda semantiska HTML-element. Använd <nav>-taggen för att markera navigationsområden och ordnade eller oordnade listor (<ol>, <ul>) för navigationslänkar.

Detta hjälper skärmläsare att förstå strukturen och navigera korrekt. Se också till att länkarna har beskrivande texter som tydligt anger vad användaren kan förvänta sig att hitta, och undvik generiska texter som ”Klicka här”.

Tangentbordsnavigering är en annan viktig aspekt. Alla navigationslänkar bör vara åtkomliga och användbara via tangentbordet, vilket innebär att de ska vara fokuserbara med ”tab”-tangenten. Använd :focus-pseudo-klassen i CSS för att styla fokuserade element tydligt, vilket gör det enklare för användare att se var de är på sidan.

Inkludera en ”Hoppa till innehåll”-länk högst upp på sidan. Detta gör att användare snabbt kan hoppa direkt till huvudinnehållet, vilket förbättrar användarupplevelsen för de som använder skärmläsare eller tangentbord.

Använd också ARIA-attribut (Accessible Rich Internet Applications) för att förbättra tillgängligheten, till exempel aria-label och aria-labelledby för att ge mer information om navigationslänkar.

Ge visuell feedback när länkar fokuseras eller klickas, och använd CSS för att skapa tydliga hover- och focus-effekter. Om en länk leder till en ny sida eller öppnar en ny flik, meddela detta med ARIA-attribut eller synlig text.

Det är lite mer avancerat än tipsen vi gav innan, så det kan hända att du måste vända dig till en utvecklare för att implementera ändringarna. Om inte det är möjligt kan du alltid kontakta oss så hjälper vi er att göra sidan tillgänglig för alla!

EU:s nya tillgänglighetsdirektiv

Från och med den 28 juni 2025 måste alla medlemsländer i EU säkerställa att ett flertal digitala tjänster uppfyller specifika tillgänglighetskrav. Detta inkluderar:

  • Webbplatser och mobilapplikationer: Offentliga och privata sektorns digitala tjänster måste vara tillgängliga för personer med funktionsnedsättningar.
  • E-handel: Onlinebutiker måste vara designade så att alla kan navigera, söka efter produkter, och genomföra köp utan hinder.
  • Transporttjänster: Bokningssystem och informationsplattformar för kollektivtrafik måste vara tillgängliga.
  • Banktjänster: Digitala gränssnitt för banktjänster, inklusive bankomater och onlinetjänster, måste uppfylla tillgänglighetskrav.

Varför är tillgänglighetsanpassning viktigt?

  1. Ökad tillgänglighet för alla: Genom att tillgänglighetsanpassa din webbplats gör du den användbar för en bredare publik, inklusive personer med funktionsnedsättningar.
  2. Juridiska krav: Många länder har lagstiftning som kräver att webbplatser ska vara tillgängliga. I Sverige regleras detta av Diskrimineringslagen och Webbtillgänglighetsdirektivet.

Hur kommer Googles algoritmer påverkas av tillgänglighetskraven?

Google prioriterar användarupplevelsen och vill se till att deras användare alltid kan hitta den information och de produkter som de söker efter. och tillgänglighet i sin sökalgoritm. Med EU:s nya tillgänglighetskrav kommer tillgänglighet sannolikt att få ännu större betydelse för hur Google rankar webbplatser under år 2025.

Se till att lägga i framkant och tillgänglighetsanpassa din sida i god tid innan. Straff från Googles sökmotorer kan ta länge innan de går över, om alls.

Tillgänglighet är bra för alla

Att tillgänglighetsanpassa din hemsida är inte bara ett etiskt ansvar utan också en praktisk nödvändighet i en allt mer digital värld. Genom att följa de tips och riktlinjer som anges i denna guide kan du säkerställa att din webbplats är användbar för alla, oavsett funktionsförmåga.

Kom ihåg, en tillgänglig webbplats uppfyller inte bara juridiska krav utan också förbättrar användarupplevelsen och stärker din webbplats position i sökmotorer.