Tillbaka till lista
Digital Ordlista

URL

En URL, eller webbadress, är en unik adress som pekar på en specifik webbsida. Den består av flera delar, inklusive protokoll, domännamn och sökväg, och används för att ge tillgång till resurser på internet. En välstrukturerad URL är viktig för både användarvänlighet och SEO, då den gör det enklare för både användare och sökmotorer att navigera och förstå webbplatsens innehåll.
Kontakta

Vad är en URL?

En URL (Uniform Resource Locator), eller webbadress, är en unik adress som pekar på en specifik webbsida. En URL betyder att användaren kan förstå sidans innehåll och dess viktiga funktioner, vilket är avgörande både för användarupplevelsen och för SEO. Den fungerar som en identifierare för att ge tillgång till olika resurser på internet.

Vad står URL för?

URL är en förkortning för ”Uniform Resource Locator”. På svenska kallas det ofta för webbadress eller internetadress.

Vad består en URL av?

En URL består av flera delar: protokoll, domännamn, domäntillägg och en sökväg. Ett exempel på en URL är: https://buildahome.se/seo/.

  • Protokoll: Bestämmer hur data överförs (t.ex. HTTP eller HTTPS).
  • Domännamn: Unikt namn för webbplatsen (t.ex. buildahome.se).
  • Sökväg: Den del av URL som pekar till en specifik sida på domänen (t.ex. /seo).

Protokoll (http/https)

Protokollet i en URL anger vilket kommunikationsprotokoll som ska användas för att hämta resursen från en server. De två vanligaste protokollen är HTTP och HTTPS. HTTPS är det säkraste alternativet, eftersom det krypterar data som skickas mellan webbläsaren och servern. Att använda HTTPS är särskilt viktigt för webbplatser som hanterar känslig information, som betalningsuppgifter eller personliga data. Genom att välja HTTPS skyddar du både din webbplats och dina användare från potentiella säkerhetshot.

Domännamn och sökväg

Domännamnet och sökvägen i en URL anger var resursen finns på servern. Domännamnet är det unika namnet på webbplatsen, medan sökvägen anger den specifika filen eller mappen som resursen finns i. Tillsammans bildar de den fullständiga URL:en som pekar direkt till den önskade resursen. Till exempel, i URL:en https://buildahome.se/seo/, är “buildahome.se” domännamnet och “/seo/“ är sökvägen. Genom att kombinera dessa två delar kan webbläsaren exakt hitta och visa den specifika sidan du söker.

Hur fungerar en URL-adress?

En URL-adress fungerar genom att den anger var en resurs finns på internet. När en användare skriver in en URL i webbläsaren, skickar webbläsaren en förfrågan till servern som hanterar resursen. Servern svarar sedan genom att skicka tillbaka den begärda resursen, som kan vara en webbsida, en bild, en video eller någon annan typ av fil. Denna process sker snabbt och smidigt, vilket gör att användaren kan få tillgång till informationen nästan omedelbart.

Hur webbläsaren tolkar en URL

När en användare skriver in en URL i webbläsaren, tolkar webbläsaren URL:en och skickar en förfrågan till servern som hanterar resursen. Webbläsaren använder protokollet i URL:en för att bestämma hur den ska kommunicera med servern. Till exempel, om URL:en börjar med “https://“, vet webbläsaren att den ska använda HTTPS-protokollet för att säkerställa en krypterad och säker anslutning. Denna tolkning är avgörande för att webbläsaren ska kunna hämta och visa rätt resurs.

Hur servern hanterar en URL

När servern mottar en förfrågan från webbläsaren, hanterar den URL:en och returnerar resursen till webbläsaren. Servern använder domännamnet och sökvägen i URL:en för att hitta resursen. Till exempel, om URL:en är https://buildahome.se/seo/, kommer servern att leta efter resursen i mappen “seo” på domänen “buildahome.se”. När resursen har hittats, skickar servern tillbaka den till webbläsaren, som sedan visar den för användaren. Denna process är avgörande för att säkerställa att användaren får tillgång till rätt information snabbt och effektivt.

Parametrar och ankare

En URL kan även innehålla parametrar eller ankare:

  • Parametrar: Extra information efter frågetecken (?) i URL1. Parametrar kan användas för att hantera innehåll på flera sidor och spåra användarbeteende, vilket är viktigt för att optimera webbplatsens innehåll.
  • Ankare: Länkar till specifika delar av en sida med ett “#” (jumplinks).

Hur skapar man en bra URL?

En bra URL är beskrivande och tydlig, vilket gör att användare lätt kan förstå vad sidan handlar om. En kort och lättläst URL gör det enklare för användare att komma ihåg och dela länkar, vilket kan leda till ökad trafik på webbplatsen. Undvik onödigt mycket information och långa meningar, utan håll den kort.

Tips för effektiva webbadresser:

  • Var konsekvent: Håll dig till en enhetlig stil i användning av små och stora bokstäver och avslutningar med snedstreck.
  • Omdirigering av URL: Om en viktig URL ändras, se till att omdirigera till den nya för att inte förlora trafik.

Navigering och hierarki

En bra URL-struktur gör det enklare för både användare och sökmotorer att förstå webbplatsens uppbyggnad.

Att optimera URL:er för både användarvänlighet och sökmotorernas förståelse är avgörande för att förbättra klickfrekvenser och SEO-resultat.

Lokala bokstäver och specialtecken

Sökmotorer behandlar stora och små bokstäver som unika tecken, så det är viktigt att hålla URL konsekventa. Snedstreck i slutet kan också orsaka dubbletter i sökresultaten.

Hur hittar jag min URL-adress?

Din URL hittar du i webbläsarens adressfält, längst upp i fönstret. URL står för ’Uniform Resource Locator’.

URL och content marketing

En snygg och enkel URL skapar ett gott intryck och stärker webbplatsens identitet. URL står för ’Uniform Resource Locator’ och är avgörande för att göra innehåll lättillgängligt för användare och sökmotorer. En kort URL är också lättare att dela.