Tillbaka till lista

Mobilanpassad hemsida idag är ett måste!

tjej med mobil

I detta inlägg förklarar vi närmare varför en mobilanpassad hemsida är ett måste och hur du enklast går tillväga för att installera smidig navigering för mobila enheter.

Vad det gäller teknikens utveckling kan man lugnt påstå att det går undan. Många av oss kommer ihåg tiden då det fanns fler personer som använde dator än mobiltelefon. Idag är verkligheten tvärtom.

Dagens mobilteknik

Som sagt har vi kommit till den punkt i teknikens tid då mobil internettrafik överträffar stationär trafik mer och mer för varje år. Mer än hälften (54% Juni 2023) av all trafik kommer från mobila enheter.

Stationära och bärbara datorer används mest hemma och på kontor, medan de flesta använder mobila enheter under kortare stunder flera gånger om dagen, mellan morgon och kväll oavsett veckodag.

Alltid till hands

Den ständiga tillgången till innehåll har skapat ett samhälle som kräver men också tar för givet att information alltid ska finnas snabbt till hands. Så fort man ska t ex kolla upp något, handla eller läsa nyheterna räknar man med att kunna göra det via mobilen.

Som ett resultat har många företag behövt anpassa sig och skapa mobilanpassad hemsida eller applikation.

Viktigt för verksamheten

En webbplats är en väldigt viktig del av verksamheten oavsett om du driver ett lokalt eller internetbaserat företag. Ens hemsida ger ofta det första intrycket av ett företag och kan vara avgörande när en potentiell kund väljer produkt eller tjänst.

På hemsidan ska man lätt kunna hitta t ex kontaktuppgifter, information om service eller produkt, men även annat som kan vara relevant. Det ska inte vara krångligt, se konstigt ut på skärmen eller vara svårt att hitta viktig information på mobilen. Om det är det finns det väldigt stor risk att användaren lämnar sidan illa kvickt.

Google gillar mobilvänligt innehåll

Många aspekter av ens hemsida avgör om du får poäng hos Googles algoritmer eller ej. Mobilanpassat innehåll är definitivt en sådan punkt som spelar roll när Google granskar en hemsida. Din hemsida kan alltså hamna längre ned i rang på Googles sökresultat om den inte är mobilanpassad då mobilvänliga webbplatser prioriteras. De är givetvis medvetna om att de flesta internetanvändare använder sin mobila enhet och vill därför kunna leverera bästa möjliga innehåll och hemsidor för sökarna. 

När du optimerar din webbplats mobilvänlighet i formatering och innehåll blir SEO-innehållet mer effektivt. 

Hur gör jag min webbplats mobilanpassad?

Det är inte så krångligt som man kanske kan tro att se till att webbplatsen är mobilanpassad. Inne i ditt hemsideprogram bör du göra några olika justeringar. Oavsett om du bygger en helt ny sida eller jobbar på en befintlig finns det några saker att tänka på när man mobilanpassar sin hemsida:

  • Gör din webbplats responsiv. Detta betyder att sidan automatiskt anpassar sig till storleken på skärmen som används, inklusive mobila enheter. På liknande sätt är det viktigt att inkludera viewport -metataggen så att webbläsare passar bredden på din webbplats till den enhet som din kund använder.
  • Gör relevant information tydlig. Ha klart för dig vad dina viktigaste besökare vill se när de kommer in på din sida. Genom att göra viktig information klar och tydlig behöver dina användare inte leta runt så mycket. Som exempelvis en restaurangbesökare vill egentligen oftast veta några få saker; öppettider, meny, kontaktuppgifter och eventuell info om bordsbokning. Då ska information om detta finnas tydligt så fort man landar på sidan.
  • Komprimera bilder. Högkvalitativa bilder kan sakta ner webbplatsens laddningstid dramatiskt. Genom att komprimera alla bilder på din webbplats kommer du att kunna ge en webbplatsbesökare en bättre användarupplevelse.
  • Var uppmärksam på knapp- och teckensnittsstorlekar. Det kan snabbt uppstå irritationsmoment när knappar och text är för stora eller för små. Man vill helst slippa scrolla runt eller zooma in/ut för att se innehållet. 
  • Undvik Flash. Flash är inte bara dåligt för SEO, men det kan bromsa din webbplats laddningstid avsevärt. Alla mobila enheter stöder inte Flash, vilket innebär att vissa besökare inte kommer att kunna ladda din webbplats ordentligt.
  • Testa mobil- och stationära versioner av webbplatsen. Så fort du gör ändringar eller uppdaterar ditt innehåll, se till att testa båda versionerna av din webbplats. Minsta lilla justering eller miss kan förändra helheten. 

Mobilanpassad hemsida är konkurrenskraftig

Om din hemsida är optimerad för mobiler kan du vara säker på att den också är konkurrenskraftig! Hur många gånger har man hamnat på en dåligt anpassad hemsida på mobilen, lämnat den för att det nästan är omöjligt att navigera och sedan letat upp en konkurrent som erbjuder samma sak? Konkurrenten behöver inte nödvändigtvis har en bättre produkt eller service, men tack vare en mobilanpassad sida kan man snabbare få saker och ting gjorda. Se därför till att du inte mister kunder på grund av en dåligt konfigurerad hemsida. Det kan enkelt lösas!

Om du inte själv har tiden att sätta dig in i hur man gör hemsidan mobilanpassad är du välkommen att ta hjälp av oss på Buildahome! Vi har lång erfarenhet och jobbar dagligen med att konfigurera allt som har med hemsidor att göra.

 

Kontakta oss:

Mejladress: [email protected]

Telefonnummer: 0730 585 255

Besök oss på sociala medier och webben:

LinkedIn

Instagram

Facebook

Webb:

buildahome.se