Tillbaka till lista

Använda UTM-taggar i Google Analytics – vad du behöver veta

Sture

För att i Google Analytics kunna se vilken väg ens länkar vandrar behöver UTM-taggar inkluderas i URL:erna. Det är den korta förklaringen. Dock tänkte vi gå in några steg djupare och förklara närmare vad UTM-taggar innebär och fungerar. För att kunna förbättra sin marknadsföringskampanj eller hemsida behöver man en uppfattning om hur det i nuläget går för den. UTM taggar hjälper till att följa och analysera just detta på ett smidigt sätt.

Var är UTM-parameter?

UTM står för “Urchin Tracking Module” och är benämnt efter Urchin – ett webbstatistikanalysprogram som utvecklades av Urchin Software Corporation format 2005. Företaget finns inte kvar idag men dess namn lever kvar i förkortningen.

UTM-parametrar innebär oföränderliga URL:er som förblir samma oavsett till vilka nätverk och kanaler de delas. Detta betyder att om en besökare hittar din länk (taggad med en UTM) på LinkedIn och sedan delar den på Facebook, och vidare delar en vän den i ett mejl till en annan vän skulle den fortfarande räknas som en LinkedIn-delning då den spåras tillbaka till LinkedIn och den initiala delningsplatsen.

På illustrationen nedan ser vi hur länken börjar med en delning på LinkedIn och delas vidare av tre andra användare på andra plattformar. Oavsett var eller hur många gånger länken delas kan man med hjälp av UTM-taggen veta var URL:en initialt kom ifrån. Vidare registreras all information i  Google Analytics där man kan se vilken väg URL:en och UTM-taggen har gått.

 

Hela 82 % av alla onlinedelningar görs genom att kopiera och klistra in webbaddresser (enligt studie av 33across). Av den anledningen kan det utan UTM-taggar vara svårt att veta var trafiken kom från allra första början.

Hur genererar man UTM-taggar?

För att skapa en UTM-tagg och specifik URL till din kampanj eller sida som du vill spåra går du in på Google Analytics URL-byggare och fyller i följande fält:

 

 

Här har vi fyllt i ett exempel på på en länk till ett blogginlägg som vi vill ska spåras med UTM tagg. 

Du behöver fylla i följande fält:

  • Hemsidans URL (Website URL) – Här lägger du in URL:en du vill dela och spåra (permalink)
  • Kampanj ID (Campaign ID) – Nämn vad kampanjen innebär om det är t ex betald annonsering, nyhetsbrev, erbjudande eller som i detta exempel blogg
  • Kampanjkälla (Campaign Source) – Plattformen varifrån trafiken kommer, till exempel LinkedIn, Instagram eller blogg
  • Kampanjgenomsnitt (Campaign Average) – Detta kan användas för att identifiera genomsnitt av antal klick eller “gilla”-markeringar från kostnad per klick (CPC), socialt nätverk, affiliates eller QR-koder
  • Kampanjterm (Campaign Term) – Används för att spåra dina sökord under en betald Google Ads-kampanj. Den kan även användas i en annan reklamkampanj för att identifiera vissa aspekter av din målgrupp.
  • Kampanjinnehåll (Campaign Content) – För A/B-testing av dina annonser är detta ett användbart mått för att få insikt i din annons och kan även användas för att särskilja länkar som pekar till samma URL
  • Kampanjnamn (Campaign Name)  – Identifierar din kampanj så att du kan urskilja de olika kampanjerna. 

När du väl har fyllt i fälten genereras URL:en automatiskt, se exempel i nedan ruta. Man kan även förkorta länken genom att klicka på “shorten link”. Du kan även använda Bit.ly eller Google Link Shortner för att förkorta länken. Detta rekommenderas då en alldeles för lång länk kan uppfattas som spammigt.

Implementera din nya URL med UTM-tagg

Nu gäller det att få in din nygernererade URL med UTM-tagg att börja spåra materialet som du vill dela. Du behöver därför implementera din nya URL i det system du använder för att rapporter, som t ex Google Analytics, Hubspot, Salesforce eller annat CRM-system. I exempelvis Google Analytics kan du sedan överblicka dina länkar genom att gå följande steg:

 

Hjälp med UTM-taggar

Behöver du någon som sköter dina kampanjer och även kan allt om UTM-taggar och hur de implementeras på rätt sätt? Hör av dig till oss på Buildahome så hjälper en av våra marknadsföringsexperter dig med det!

Vi erbjuder fullservice, vilket innebär att vi gör mycket mer än bygger hemsidor, för att du ska få ut så mycket som möjligt av din webbsida och verksamhet.

Kontakta oss:

Mejladress: [email protected]

Telefonnummer: 0730 585 255

Besök oss på sociala medier och webben:

LinkedIn

Instagram

Facebook

Webb:

buildahome.se