Tillbaka till lista

Vad är webbanalys? – Buildahome förklarar!

Google skylt

För att kunna förbättra användarupplevelsen på sin hemsida är det viktigt att göra webbanalys. Det är ett sätt att överblicka och förstå besökarnas aktivitet och beteende på sin hemsida. Utifrån informationen som analysen visar får man indikationer på hur ens webbstrategi kan effektiviseras. Webbanalys visar vägen till fler konverteringar, helt enkelt (t ex få fler köp, registreringar, prenumerationer eller bli kontaktad).

Läs vidare för att förstå mer om webbanalys – Buildahome förklarar! 

Webbanalys kortfattat

Webbanalys omfattar olika metoder som samlar in kvantitativ data om hur webbplatser används. Exempelvis kan man se statistik för hur ofta en sida besöks och vilka av sidorna som är mest besökta. Se även hur länge besökare stannar på sidan, från vilken annan sajt de har kommit, från vilka sidor de lämnar hemsidan, etc. 

Google Analytics är det mest populära verktyget för webbanalys och ger en övergripande bild över användarnas navigation. Nya Google Analytics 4 börjar bli alltmer populärt och anses vara det som kommer att gälla som standard för webbanalys inom snar framtid.

Specialiserade webbanalysverktyg

För att gå djupare in på exakt hur användaren för sin mus över din hemsida, var de klickar och hur de skrollar finns specialiserade verktyg som Hotjar, CrazyEgg eller Heap. På dessa verktyg presenteras data genom heat maps (värmekartor) och videos. 

Google Search Console

Vi rekommenderar även att man kopplar samman Google Analytics / 4 med Google Search Console för att enklare förstå hur sökord och rankningar påverkar organiska resultat och användarbeteende. Med Google Search Console kan du även felsöka och överblicka den mer tekniska delen av din hemsida som t ex laddningshastighet, eventuella buggar eller annat som stör hemsidans effektivitet. 

Bäst i kombination!

Allra bäst är om du kombinerar ett generellt och ett specialiserat verktyg samt Google Search Console. På så vis får du insikt från olika håll och kan bättre avgöra vilka aspekter som potentiellt behöver förbättringar. Exakt vilket specialiserat verktyg du behöver beror på vad du har för typ av hemsida. 

 

Var medveten om avvikelser

Statistiken som genereras genom Google Analytics är en bra grund till förståelse för webbaktiviteten. Man bör ha i åtanke att siffrorna inte alltid är 100% korrekta då det förekommer en del avvikelser, eller discrepancies, som det heter på engelska. Avvikelser kan bero på många olika faktorer. 

Exempel: “Google Ads spårar klick men Analytics spårar sessioner. Om en användare klickar på din annons två gånger inom en halvtimme utan att stänga webbläsaren registrerar Analytics detta som en session på webbplatsen, även om användaren lämnade webbplatsen och sedan återkom strax därpå. Om en användare till exempel klickar en gång på din annons, klickar på bakåt-knappen och sedan klickar ytterligare en gång på din annons, registrerar Google Ads två klick medan Analytics registrerar en session.” – Google supporten

Mer om avvikelser och hur du undviker dem kan du läsa om här.

Skillnaden mellan webbanalys och digital analys

Webbanalys är en del av digital analys som även omfattar analys av sociala medier, SEO, appar, nyhetsbrev, CRM-system, etc. I digital analys ser man även hur användare förflyttar sig mellan olika enheter och plattformar. Denna mer omfattande analys kan guida dig när du konverteringsoptimerar. Läs mer om hur du konverteringsoptimerar din hemsida här.

Kakor och GDPR

Man måste inte inkludera kakor för webbanalys, men gör man inte det begränsas typen av data som kan samlas in och därmed även dess analys. Man bör vara medveten om att webbanalys kan innebära risk för brytning mot både dataskyddsförordningen (GDPR) och kaklagen. Därför är det oerhört viktigt att vara påläst och insatt i vad som gäller för din hemsida och de webbanalysprogram du använder dig av.

Anlita proffs för webbanalys!

Behöver du proffs som tar hand om din webbanalys och ser till att allt implementeras korrekt? Buildahome ser till att din hemsida är kopplad till rätt verktyg och analyseras med jämna mellanrum. Vi kommer även med förslag på hur vi kan förbättra din hemsida och dess användarupplevelse. Hör av dig så berättar vi mer!

Vi erbjuder fullservice, vilket innebär att vi gör mycket mer än bygger hemsidor, för att du ska få ut så mycket som möjligt av din webbsida och verksamhet. Läs mer om vår fullservice här!

Kontakta oss:

Mejladress: [email protected]

Telefonnummer: 0730 585 255

Besök oss på sociala medier och webben:

LinkedIn

Instagram

Facebook

Webb:

buildahome.se