Tillbaka till lista

Alternativ till Google Analytics

Analys möte

Det är ingen tvekan om att Google Analytics är det mest kända programmet som används för att analysera trafik på hemsidor. Vad finns det för alternativ då om man av någon anledning inte skulle vilja använda Google Analytics? Vilka anledningar finns det till att vilja använda ett alternativ? Varför behöver man ens ett analyticsprogram? Dessa frågor besvarar vi i detta blogginlägg, så läs bara vidare!

Varför välja ett alternativ till Google Analytics?

Det kan vara så enkelt att man föredrar ett alternativt program till Google Analytics för att det känns enklare, erbjuder bättre support, har snyggare interface eller har unika funktioner. En annan stor anledning kan vara att man inte håller med om Google Analytics integritetspolicy.

Google Analytics är ett nordamerikanskt bolag och integritetslagar gällande personlig data är annorlunda än i t ex EU där personlig data skyddas på ett annat sätt. 

Några alternativ till Google Analytics

Vi sammanställer och berättar lite om några alternativ till Google Analytics:

Matomo

Matomo, tidigare kallat Piwik, är baserat i Nya Zeeland och är det mest använda dataanalysprogrammet i världen och har öppen källkod för webbanalysapplikation. Den största skillnaden mellan Matomo och Google Analytics är att Matomo inte använder din data för att marknadsföring eller annan personlig förtjänst.

Din Matomo Analytics-data är till fullo din egen att äga och ingen annan har behörighet att ta del av eller använda den utan ditt tillstånd.

Matomo erbjuder till skillnad från Google Analytics även möjligheten att få fram formuläranalys, videoanalys, värmekartor för dina sidor, sessionsinspelning, anpassat varumärke, 100 % icke-samplade rapporter, programvara med öppen källkod ”Freedom” med mera.

Till skillnad från Google Analytics spårar Matomo all användardata för att kunna ge korrekta resultat.

Matomo erbjuder sin mest simpla versionen gratis, dock får man betydligt många fler funktioner för från $19 i månaden, vilket rekommenderas för att få ut betydligt mer av programmet. En gratis testperiod erbjuds.

Matomo finns på svenska och 56 andra språk.

Simple Analytics

Nästa alternativ vi kikar på är Simple Analytics som är baserat i EU. Även de tar avstånd från att använda din data till personlig förtjänst och du har full kontroll. De redogör tydligt vad för sorts information de samlar in och vad de gör med den, här är några exempel:

  • Kakor (cookies) samlas inte in. Inte heller liknande som t ex lokal lagring, sessionscookies, fingeravtryck och hashning av IP-adresser.
  • IP-adresser samlas inte in. 
  • Unika besök samlas in. Om varken kakor eller IP-adresser samlas in, hur samlar de då in unika besök kan man ju undra. Simple Analytics sätt att samla in unika besök på är unikt i sig. De upptäcker unika besök baserat på värdnamnet för sidans hänvisare. 

Mer om vad Simple Analytics samlar in för data eller inte kan du läsa om här.

Även detta program erbjuder en gratis testperiod, därefter får man betala från $9 i månaden.

Fathom

Fathom är ett annat populärt program som känns modernt och användarvänligt. De är baserade i Kanada men till skillnad från USA respekterar de andra länders lagar kring GDPR. Det betyder att även om du har din hemsida baserad i EU och använder Fathom så gäller EU:s lagar beträffande din dataintegritet och inte Kanadas lagar. 

Andra starka punkter är bland andra:

  • Du kan se alla dina besökare (inte bara vissa). Miljontals användare har webbläsarplugin för att blockera skript vilket innebär att deras besök inte alltid registreras. Fanthom däremot kringgår annonsblockerare så att du kan få en mer verklig bild av antalet besökare på din webbplats, utan att inkräkta på någons integritet.
  • Supersnabbt skript. Fathoms inbäddningskod laddas snabbare än på Google Analytics. Detta innebär att det är bättre för din SEO att använda Fathom. 
  • Säljer inte din data. De skapade anonym spårning av sidvisningar som inte samlar in eller lagrar personuppgifter. De menar att de inte har någon användning av det. “Vårt jobb är att sälja vår mjukvara, inte din data”, säger de på Fathom.

Gratis provperiod, därefter betalar du från $14 i månaden för att använda programmet.

Mer information om Fathom kan du läsa om här.

Ytterligare alternativ till Google Analytics värda att spana in är:

Varför ska man använda sig av analyticsprogram?

Ju mer ditt företag växer desto viktigare blir det att hålla koll på all trafik; vart den kommer ifrån, vart den leder, hur länge användare stannar på sidan och vid vilket tillfälle de lämnar den är bara några av många betydelsefulla mätvärden.

Ett analyticsprogram hjälper dig identifiera förbättringspunkter och strukturera specifika mätvärden som ditt företag kan ha stor nytta av när det kommer till att utvecklas digitalt.

Vi hjälper dig!  

Alla kan inte vara experter när det kommer till analyticsprogram, men det är vi och hjälper dig gärna sätta upp ett konto, tar hand om det kontinuerligt och skickar rapporter till dig med jämna mellanrum. Skulle något behöva åtgärdas fixar vi det med givetvis!

Våra SEO och SEM experter har jobbat länge med analyticsprogram och kan berätta mer om vad det innebär och hur de bäst kan hjälpa dig och ditt företag.

Hör av dig idag så berättar vi mer.

Kontakta oss:

Mejladress: [email protected]

Telefonnummer: 0730 585 255

Besök oss på sociala medier och webben:

LinkedIn

Instagram

Facebook

Webb:

buildahome.se

Läs tidigare blogginlägg:

Webbdesign – gör din hemsida unik!