Tillbaka till lista

Google Ads Kampanjtyper – Vilken ska jag välja?

Google på padda

De flesta internetanvändare har någon gång stött på Google Ads-annonser, kanske till och med utan att ha vetat om att det kommer från just Google. Det finns många olika sorters kampanjtyper att välja mellan. Vilka sorts kampanjer är då bäst för just din verksamhet? Vad är skillnaden mellan de olika kampanjerna och vad innebär de? Detta blogginlägg ger dig en snabb och klar överblick över de olika kampanjtyperna. 

Olika kampanjtyper

Något av det bästa med Google Ads-kampanjer är att de alla tillåter en att segmentera sin publik. Du ställer alltså in t ex i vilka länder och på vilka språk dina annonser ska visas. Ställ även in exempelvis åldrar, kön, intressen, under vilka tider dina annonser ska visas, mm. Dina annonser visas inför så många personer som din budget tillåter. 

De olika kampanjtyperna är:

  • Sök
  • Display
  • Video
  • Shopping
  • App

Sökkampanjer

Den allra vanligaste typen är sökkampanj som vi alla har sett när vi söker efter något på Google. Annonserna visas i textformat och har en markering med “Annons” uppe i vänster hörn.

När du skapar en sökkampanj väljer du först ditt mål och lägger in alla andra inställningar utefter det. Ett mål kan vara att t ex få in mer trafik till hemsidan, öka försäljning, få användare att registrera sig, besöka dig fysiskt eller ringa ditt företag. Vanligast är att man betalar för klick (PPC-pay per click) vilket innebär att man endast betalar när någon klickar på annonsen.

Displaykampanj

Displaykampanjen är perfekt för varumärkesigenkänning och ifall man hellre vill visa sina annonser i bildform istället för text. Denna typ av kampanj visas på olika webbplatser och i appar. Med displaykampanjer når du många relevanta användare på flera olika platser samtidigt. De är även “responsiva” vilket betyder att Googles robot avgör vilken av annonserna som är mest relevant och visar på så vis rätt annons inför rätt person. 

Videokampanj

YouTube är den andra mest använda sökmotorn i världen (efter Google). Därför kan det vara bra att komma ihåg att det kan vara en mycket gynnsam plats att annonsera på. Videokampanjer är alltså annonser i videoformat som visas i klipp på YouTube i mellan 6 och 15 sekunder beroende på typ och syfte. Oftast ser man dem precis innan ett klipp startar och mitt i videon efter 10 minuter i längre klipp.   

Shoppingkampanj

Ifall du driver en e-handel är Shoppingkampanj ett måste! Shoppingannonser har även numera en egen flik på Google och annonserna visas i bildformat tillsammans med titel, pris, recensioner och butiksnamn. Denna typ av annons är väldigt effektiv, dock är den en av de mer komplicerade kampanjtyperna. Ytterligare ett program behövs för att skapa shoppingkampanjer, kallat Merchant Center, där man lägger upp sina varor och skapar enskilda annonser för varje produkt. Läs mer om Merchant Center här.

Appkampanj

Denna typ av kampanj tillåter dig att göra reklam för din app med hjälp av Googles automatiska annonsgenereringssystem. Till skillnad från andra Google Ads-kampanjer skapar du inte annonser för din app. Google Ads-roboten går istället in och plockar relevanta textrader, bilder, videor och annan information från din app och skapar en mängd olika annonser i en variation av format som visas inför flera nätverk. Du behöver bara ange lite text, startbud, budget, språk och platser där du vill att annonserna ska visas.

Buildahome sätter upp dina kampanjer – oavsett typ!

Våra SEM-experter har tidigare erfarenhet från att ha jobbat direkt för Google Ads och är väldigt kunniga inom området. Oavsett vilken typ av kampanj du vill få igång finns de här för dig och ditt företag. Hör av dig till oss så berättar vi mer och vårt SEM-team kan besvara dina frågor!

Kontakta oss:

Mejladress: [email protected]

Telefonnummer: 010-214 65 65

Besök oss på sociala medier och webben:

LinkedIn

Instagram

Facebook

Webb:

buildahome.se

Läs tidigare blogginlägg:

Vår webbyrå expanderar – välkommen till teamet, Nikola!

Optimera din hemsida för storrea!

Vi välkomnar Anh till Buildahome-teamet!

On-page SEO