Tillbaka till lista

UX och UI – vad är skillnaden och varför behövs de?

Design av landningssida

Du kanske har hört talas om begreppen UX och UI och vet att de har en del med hemsidor att göra. Lång ifrån alla vet vad de egentligen innebär och varför det är superviktigt att båda integreras och används i skapandet av användarvänliga gränssnitt. I detta inlägg tar vi en närmare titt och förklarar begreppen så att du inte missar något.

Vad är UX?

UX, kort för User Experience, fokuserar på att kommunicera känslan av ett varumärke, hemsida, produkt eller service. Det handlar om att förbättra din användarupplevelse, vilket görs genom många studer och analyser. UX-designers tittar på t ex tidigare användarbetéenden och mönster samt jobbar aktivt för att få ut mer information om användarupplevelser i nuläget. 

Vad tyckte du om din vistelse på shoppingcentret? Var det enkelt att använda appen? Är du nöjd med din nyköpta produkt, varför?

Du har säkerligen stött på liknande frågor och det kan ibland bli överväldigande med alla recensioner och frågeformulär som ständigt poppar upp i rutan. Dock är detta väldigt viktig information för en UX-designer som alltid försöker göra användarupplevelsen bättre och bättre. 

UX är processen av att förvärva och integrera produkten, inklusive aspekter av varumärke, design, användbarhet och funktion.

Vad är UI?

UI, kort för User Interface, är benämningen för knappar, ikoner, grafik, bilder, animeringar och annat med olika funktioner som tillsammans skapar en enhetlig produkt eller service. Dessa funktioner integreras i interfacet på datorskärmar, appar och pekmonitorer. 

Färger och form på skärmen

När vi pratar om UI handlar det om storlek, färger och typsnitt som presenteras i en tilltalande och användarvänlig kombination på skärmen. Oavsett om det handlar om användargränssnittet på datorn, telefonen, GPS:en, kaffemaskinen eller självbetjäningen på snabbmatsrestaurangen ligger UI-design bakom. Det är alltså den mer tekniska och digitala delen av att skapa ett användarvänligt gränssnitt, för att skapa bra UI så hämtar man ofta inspiration från konkurrenter och sin egna grafiska profil för att skapa en sammanhängande UI.

‘Look & Feel’

Allt handlar alltså om looken och känslan användare får genom att interagera med de de ser på skärmen. Är det enkelt och smidigt eller trögt och förvirrande? UI-designers finns till för att säkerställa att det finns struktur, ordning och logik bakom varje funktion, samtidigt som det tilltalar visuellt. 

Varje färg och element frambringar en känsla som i tur väcker agerande. Det är kunskapen och studierna kring detta, bland annat, som en UI-designer känner till mycket väl. 

 

UI och UX går hand-i-hand

Visst kan man säga att de två fungerar som allra bäst ihop. Den ena delen utan den andra hade blivit en flopp. Man kan säga att UI frambringar och skapar det UX vill ha sagt på ett sätt som talar till användare på bästa sätt.  

Båda roller är viktiga för att fungera och attrahera användare på ett smidigt, snyggt och användarvänligt sätt. 

Vem anlitar jag till vad?

Låt säga att du kommer på en fantastisk idé till en app. Det är en tjänst som verkligen kan göra nytta för många människor och du är taggad till att få börja! I detta skede anlitar du en UX-designer för att göra användarundersökningar och kartlägga användarresan. 

Sedan anlitar du en UI-designer för att utföra det grafiska och digitala jobbet enligt direktiv från kartan och mallen UX-designern har kommit fram till. Många gånger, men inte alltid, har samma person båda roller och kan göra allt jobb från idé till lansering. 

Vi hjälper dig!

Som tur är har vi på Buildahome både UI- och UX-designers som kan hjälpa dig. De är vana att jobba i teamet tillsammans med programmerare, fotografer och grafiska designers (bland andra), och skapar interaktiva gränssnitt sedan många år tillbaka. Hör av dig till oss så går vi igenom hur vi kan hjälpa dig göra din idé till verklighet!

Kontakta oss:

Mejladress: [email protected]

Telefonnummer: 010-214 65 65

Besök oss på sociala medier och webben:

LinkedIn

Instagram

Facebook

Webb:

buildahome.se

Läs andra blogginlägg:

Vad innebär Call-to-action och hur implementerar jag det bäst?

Hur viktigt är det med SEO & SEM? Behöver man verkligen båda?

7 anledningar att annonsera med Google Ads