Tillbaka till lista

Konverterings­optimering: Tips och tricks

Google analytics dashboard

Vill du öka konverteringsgraden på din hemsida? Om så är fallet är konverteringsoptimering nyckeln. (Conversion Rate Optimization – CRO)

I den här artikeln kommer vi att dela med oss av några av de bästa tipsen och knepen för att förbättra din hemsidas CRO – från enkla A/B-tester till mer avancerade strategier som personalisering.

Genom att följa dessa steg kan du maximera din hemsidas potential och börja få fler konverteringar direkt.

CRO omfattar olika tekniker som är utformade för att göra webbplatser enklare och roligare för besökarna att använda, vilket ökar deras chanser att genomföra önskade åtgärder på webbplatsen.

Nu när vi vet vad konverteringsoptimering handlar om ska vi ta en titt på några av våra bästa tips och tricks för att genomföra framgångsrika CRO-kampanjer.

Från att skapa övertygande texter och iögonfallande bilder till att testa olika versioner av sidor och analysera data, kommer vi att täcka allt du behöver veta för att komma igång med konverteringsoptimering.

Digital Marketing

Vad är konverteringsoptimering (CRO) egentligen?

Enkelt uttryckt är det en metod för att optimera en hemsida eller landningssida för att förbättra dess konverteringsgrad – det vill säga hur många personer som besöker sidan som till slut vidtar en åtgärd, till exempel att anmäla sig till ett nyhetsbrev eller köpa en produkt.

När det gäller att förbättra webbplatsens prestanda är konverteringsoptimering (Conversion Rate Optimization på engelska) det viktigaste.

Det är processen för att öka din konverteringsgrad – det vill säga hur många personer som blir kunder efter att ha besökt din webbplats.

Vad kan man göra?

Det kan till exempel handla om att ändra färgen på call-to-action-knapparna eller att använda olika rubriker och testa vad som fungerar bäst.

Genom att analysera data från dessa tester kan du identifiera vilka versioner som fungerar bäst för att driva konverteringar – och sedan införa dessa ändringar på hela din hemsida.

I grund och botten handlar CRO om en sak: att förstå vad som motiverar användarna och se till att de får en smidig upplevelse när de rör sig genom din försäljningstrappa, även kallat sälj funnel.

Att investera tid och resurser i detta nu kommer att betala sig senare; du kommer inte bara att få fler leads utan också bättre kvalitet på dem!

Analysera dina webbplatsers prestanda

Det är viktigt att analysera webbplatsens prestanda om man vill öka konverteringsoptimering.

Det gör att du kan identifiera områden där förbättringar kan göras och följa upp hur framgångsrika förändringarna är när de genomförs.

För att komma igång med att analysera din webbplats prestanda bör du börja med att titta på alla element på varje sida som kan påverka en besökares beslutsprocess.

Detta inkluderar saker som call-to-action-knappar (CTA), formulär, popup-fönster, navigeringsmenyer, bilder osv.

Se till att dessa element är optimerade för maximala konverteringar – lägg stor vikt vid deras placering och innehåll.

Hur interagerar besökaren med er hemsida?

När detta är klart, ta en titt på hur människor interagerar med din hemsida när de landar på den.

Vilka sidor går besökarna till först? Hur länge stannar de på dessa sidor? Släpper de av innan de slutför en åtgärd eller ett köp? Om så är fallet, varför?

Genom att besvara dessa frågor kan du förstå vad som behöver justeras för att förbättra användarupplevelsen, vilket bör leda till högre konverteringsfrekvens med tiden. Här rekommenderar Buildahome att man använder sig av Hotjar!

Så om du menar allvar med att förbättra konverteringsgraden på din hemsida, se till att du analyserar dess prestanda regelbundet och agerar utifrån de insikter som du får genom att göra det – på så sätt får du större kontroll över vart potentiella kunder tar vägen härnäst!

Optimera din hemsida för bättre konverteringar

Först och främst ska vi tala om varför optimering är så viktigt. Din hemsida bör utformas med målet att uppmuntra användarnas engagemang och ge dem en bra upplevelse som leder till mer försäljning.

Optimering hjälper till att se till att alla besökare får vad de behöver från sitt besök – oavsett om det är en informationssida eller en produktsida.

Hur går du tillväga för att optimera din hemsida?

Fokusera på att förbättra nyckelsidor som landningssidor och kassaflöden genom att lägga till relevant innehåll, CTA:er (call-to-action) eller till och med minska friktionspunkter som långa formulär eller betalningsalternativ.

Använd slutligen A/B-tester för att se vilka ändringar som faktiskt förbättrar konverteringsgraden på dessa nyckelsidor.

När det görs rätt kan optimering av webbplatsen hjälpa till att omvandla tillfälliga webbläsare till betalande kunder – och i sin tur ge högre intäkter för ditt företag.

Så vänta inte längre – börja öka konverteringsgraden!

Kontakta oss idag

Mejladress: [email protected]

Telefonnummer: 0730 585 255

Amazon kartonggubbe

Testning och mätning av CRO- framgång

Om du vill optimera din hemsida för bättre konverteringar är det viktigt att testa och mäta CRO-resultat.

Genom att testa olika versioner av en sida – så kallad split-testing eller A/B-testning – kan du få värdefulla insikter om vilka element som fungerar (och inte fungerar) på dina landningssidor.

Ju mer data du har, desto lättare blir det att fatta välgrundade beslut om hur du kan förbättra din konverteringsgrad. För att komma igång med split-testning skapar du två separata versioner av samma webbsida, här rekommenderar vi att använda Google Optimize.

Skicka sedan lika mycket trafik till varje version och mät resultaten. Du bör spåra mätvärden som klick, inlämning av formulär, nedladdningar och köp över tid för att kunna bedöma resultatet.

När du ser vilken version som presterar bäst vet du vilka ändringar som måste göras för att få optimal konverteringsgrad.

Det är viktigt att fortsätta experimentera och registrera data för att kontinuerligt öka webbplatsens effektivitet när det gäller att omvandla besökare till kunder.

Genom att köra tester regelbundet kan du maximera avkastningen från varje enskild besökare som landar på din hemsida.

Grupp pekar på skärm

Vanliga CRO-misstag att undvika

Det är viktigt att undvika vanliga misstag vid optimering av konverteringsfrekvens (CRO) för att lyckas. Om du inte vet vad du inte ska göra är det trots allt svårt att göra framsteg.

Så låt oss titta på de fel som sannolikt håller tillbaka dina resultat. Först ut: ignorera datadrivna beslut.

Alltför ofta förlitar sig företag på magkänsla eller anekdotiska bevis i stället för att gräva i sina analys- och användartestverktyg. Detta leder till missriktade strategier med liten chans till framgång.

Ett annat problem är att misslyckas med att A/B-testa förändringar innan de rullas ut över hela linjen.

Om du bara lanserar en ny funktion utan att ha experimenterat i förväg finns det inget sätt att avgöra hur effektiv den kommer att vara i praktiken – det kan sluta med att du slösar bort mycket tid och pengar!

Det bästa tillvägagångssättet är att utforma förändringar utifrån verkliga insikter och sedan kontinuerligt optimera genom att köra tester mot hypoteser som härrör från kundåterkoppling och dataanalys.

På så sätt kan du öka konverteringarna samtidigt som du minimerar riskerna så mycket som möjligt.

Slutsats

Optimering av konverteringsfrekvens (CRO) är ett kraftfullt verktyg som hjälper dig att öka antalet konverteringar på din webbplats.

Genom att ta dig tid att analysera och optimera din webbplats kan du se till att besökarna får en trevlig upplevelse samtidigt som du ökar dina chanser att förvandla dem till kunder eller leads.

Testning och mätning är viktiga delar för att nå framgång med CRO. Du måste kontinuerligt spåra viktiga mätvärden som avvisningsfrekvens, genomsnittlig sessionslängd, antal sidor som ses per besök och andra faktorer för att avgöra vilka områden som behöver förbättras.

Dessutom är det viktigt att undvika vanliga misstag som att inte ta hänsyn till mobilanvändare eller försumma split-tester när du gör ändringar på din webbplats.

Genom att följa dessa tips och tricks för optimering av konverteringsfrekvensen kan du öka effektiviteten på din webbplats utan att slösa bort värdefulla resurser eller tid.

Genom genomtänkt analys och experimenterande kan du se till att alla dina webbdesigninsatser resulterar i större avkastning för ditt företag!

Kontakta oss:

Mejladress: [email protected]

Telefonnummer: 010-214 65 65

Besök oss på sociala medier och webben:

LinkedIn

Instagram

Facebook

Webb:

buildahome.se

Läs andra blogginlägg:

Fördelarna med Google Shopping för ditt företag

Vad är PPC? Pay-Per-Click

Nybörjarguide till Google Ads displayannonsering

Vad innebär Call-to-action och hur implementerar jag det bäst?