Tillbaka till lista

Vad innebär redirects: Behåll webbtrafik och SEO genom omdirigeringar

301 redirect

Redirects, eller omdirigeringar, innebär att man automatiskt leder både besökare och webbläsare från en URL till en annan. De är viktiga för att hantera webbtrafik och se till att användarna hittar innehållet de letar efter.

Vad är en redirect?

Kort sammanfattat är en redirect en teknisk metod som används på webbplatser för att omdirigera användare och sökmotorer från en URL till en annan. Detta innebär att när någon försöker besöka en viss webbsida, kommer de automatiskt att skickas till en annan sida.

Redirects används ofta när en webbsida har flyttats till en ny URL, när en webbplatsstruktur har ändrats, eller för att konsolidera flera sidor med liknande innehåll till en enda sida. De hjälper till att bevara trafik och SEO-värde, vilket är viktigt för att upprätthålla webbplatsens synlighet och ranking i sökmotorer.

Hur en redirect fungerar:

  • När en användare försöker nå en särskild URL, kontrollerar servern om det finns några omdirigeringsregler.
  • Om en omdirigering hittas, skickar servern användaren till en ny URL istället för den som besökaren eller sökmotorn avsåg att besöka.

Vilka är de vanligaste sorters redirects?:

301-redirect:

  • Permanent omdirigering som talar om för sökmotorer att den gamla URL har flyttats permanent till en ny adress. Typ 301:a är den vanligaste och är den man bör använda.
  • Den innebär att en sida har ändrats permanent vilket innebär att den tidigare URL:n är borttagen och inte kommer tillbaka. En sida med statusen 301 skickar vidare besökaren till en ny sida.

302-redirect:

  • Tillfällig omdirigering som indikerar att den gamla URL kommer tillbaka snart. Den ursprungliga sidan kommer alltså tillbaka tids nog men besökaren hamnar så länge på denna 302:a.

URL förkortare

  • En tredje typ är URL förkortare. De fungerar lite som en ompekning men används snarare när man vill använda en kort version av en URL.
  • Några exempel på förkortarverktyg är shorturl.at, bitly.com och cutt.ly. Detta är passande när man vill undvika att dela en URL som är flera rader lång.

Undvik utdaterat innehåll med redirects

Om en hemsida är igång i flera år, och man ofta gör ändringar och uppdateringar för att förbättra den, stöter man säkerligen på tillfällen där man behöver göra en redirect, eller omdirigering (som det heter på svenska), av en URL.

En redirect betyder kortfattat att man skickar trafik från en URL till en annan. Låt oss säga att ett gammalt blogginlägg på din hemsida inte längre är relevant och du vill ta bort den. Istället för att den gamla sidan då blir en “död” 404-sida och inte leder någonstans, omdirigeras den istället till en ny URL.

Exempel på hur en 301-redirect kan användas:

Exempel: En webbshop säljer endast cowboystövlar när de öppnar sin butik och URL:n till stövlarna ser då ut såhär: https://cowboy.se/shop/. När butiken senare utökar sitt sortiment och även börjar sälja cowboyhattar och västar behöver de lägga till nya kategorier. Därför ändras även URL:n för stövlarna till t ex https://cowboy.se/shop/boots/.

Ett år senare har webbutiken fått in massor av prylar och olika sorters skodon; finskor, stövlar, sandaler, tofflor med mera och behöver kategorisera ytterligare ett steg och URL:n blir nu istället: https://cowboy.se/shop/footwear/boots/.

URL:n ser alltså annorlunda ut och besökaren behöver klicka sig förbi ett par steg till innan de kommer fram till stövlarna. Både https://cowboy.se/shop/ och https://cowboy.se/shop/boots/ fungerar inte längre men ser mer eller mindre lika dan ut som förut, bara det att den numera heter https://cowboy.se/shop/footwear/boots/.

För att besökaren ska hamna rätt även om de skulle klicka på den första versionen av URL:en, och för att man ska kunna fortsätta se och hålla koll på hur många besökare som kommer in till sidan behöver man alltså göra en ompekning varje gång URL:n ändras.

Varför behöver man göra en redirect?

Man behöver alltså göra en redirect om man vill kunna följa en och samma landningssida även om vägen till sidan eller innehållet skulle ändras. Ifall en besökare har sparat den gamla URL:n ska de kunna komma in på sidan igen även om URL:n har ändrats.

Annars går man miste om besök och besökaren blir istället snopen av en 404 icke-fungerande sida istället för att hamna där de hade förväntat sig, vilket vore väldigt synd.

Om man gör om en sida eller byter ut den helt behöver URL:n ändå reflektera samma innehåll som på originalsidan, även om den inte behöver se helt lika dan ut. Så länge besökaren hamnar där de förväntar sig att hamna har man gjort rätt!

I vissa fall kan en sajt ha fått en helt ny domän eller precis lagt in sitt SSL-certifikat och prefixet ändras då från http till https. Även i detta fall behöver man omdirigera URL:n. För hantering av gamla eller helt raderade sidor rekommenderas att man gör en redirect eller ompekning med statuskod 301.

Varför är 301 redirect viktigt?

Dels är det viktigt för att man inte ska förlora trafik och därmed även rankning. Viktigast av allt kanske är att inte förlora potentiella kunder i onödan som lätt kan bli förvirrade om de inte hamnar på den sidan de är ute efter.

Redirects och länkar

Om en särskild sida har ett stort antal länkar från andra domäner kommer den att ge en boost till din sidas rankning. Om du sen vill ta bort sidan eller ändra URL:en kommer alla fördelarna som länkarna ger dig försvinna. Detta är på grund av att värdet backlinks ger dig är på sidnivå snarare än domännivå.

Skulle det hända hade det varit katastrofalt för din sidas SEO. Genom att skapa en 301-redirect kan du istället omdirigera länkarna till en annan, relevant sida så att den istället får värdet som länkarna ger.

Hur gör man en redirect?

Man kan göra redirects både i koden på sidan, eller genom plugins. Vill du koda den själv kan du göra det i filen htaccess, i php- eller andra serverside-filer då man tar hjälp av javascript eller meta-refresh.

Det gäller att man använder rätt sätt då vissa metoder kan påverka resultaten på sökmotorerna negativt. Det korrekta sättet är att skapa 301 sidor på servernivå.

I de flesta CMS finns enkla verktyg (plugins och moduler) som tillåter en att göra omdirigeringar på egen hand. Hubspot har publicerat en lista på plugins för redirects för WordPress och Hubspot. Vissa av dem är så pass smidiga att de automatiskt ser till att ompeka ändrade i URL:er.

Vad bör man undvika när man jobbar med redirects?

En vanlig genväg som tyvärr många fortfarande tar är att omdirigera till startsidan, vilket går fortare än att mappa en sajt med många sidor. Dock riskerar man med denna metod att tappa PageRank och länkkraft. Att undvika denna metod och använda rätt från början lönar sig i längden!

Skulle man av någon anledning inte lyckas göra en redirect på rätt vis kan man informera besökarna på 404-sidan och länka till den nya URL:n på frontsidan.

Vanliga misstag vid redirects:

Några andra misstag vi ofta ser inkluderar:

  • Långa omdirigeringskedjor: Skapar fler steg innan användaren når slutdestinationen.
  • Glömma att uppdatera interna länkar: Alla interna länkar bör peka direkt till den nya URL. Skulle en intern länk leda till en 404-sida påverkar det användarupplevelsen negativt då besökaren inte kommer åt informationen den söker.

Kontakta oss:

Mejladress: [email protected]

Telefonnummer: 0730 585 255

Besök oss på sociala medier och webben:

LinkedIn

Instagram

Facebook

Webb:

buildahome.se