Tillbaka till lista

Vad är en grafisk designer?

iMac med illustrator

Har du någonsin sett en riktigt häftig affisch eller en iögonfallande logotyp på en produkt? Om du har gjort det har du förmodligen sett en grafisk designers arbete!

En grafisk formgivare är någon som använder sin kreativitet och sina datorkunskaper för att skapa mönster som kan användas på t.ex. webbplatser, skyltar, böcker och till och med t-shirts.

Snabb fakta

 • Grafiska formgivare skapar visuella koncept och design med hjälp av sin kreativitet och sina datorkunskaper.
 • En grafisk formgivare använder programvaror som Adobe Photoshop och Illustrator.
 • De kan arbeta självständigt eller som en del av ett team med andra grafiska formgivare.
 • För att bli grafisk formgivare behöver du ha ett öga för design, kunskap om designprinciper och tekniska färdigheter med designprogram.
 • Vissa grafiska formgivare specialiserar sig på områden som webbdesign eller branding.
 • Kommunikationsförmåga är viktigt för grafiska formgivare för att arbeta med kunder och andra formgivare.
 • Grafisk design är viktigt för effektiv visuell kommunikation i företag och organisationer.
 • Grafiska formgivare påverkar hur vi uppfattar och interagerar med vår omvärld.
 • Blivande grafiska formgivare skapar sin egen professionella portfölj för att visa upp den för företag som anställer grafiska formgivare.

Vad gör en grafisk designer?

Grafiska formgivare är kreativa yrkesutövare som använder digitala illustrationer för att kommunicera idéer, information och budskap till den avsedda målgruppen.

De arbetar med ett brett spektrum av projekt, inklusive logotyper, webbplatsdesign, reklammaterial, förpackningar med mera. För att lyckas måste grafiska formgivare ha starka tekniska färdigheter i programvaror och designverktyg, samt ett skarpt öga för detaljer och en djup förståelse för designprinciperna.

Grafiska formgivare har ett nära samarbete med kunder, marknadsföringsteam och andra kreativa yrkesgrupper för att se till att deras design effektivt förmedlar det önskade budskapet och överensstämmer med varumärkets övergripande estetik.

I slutändan är en grafisk designers uppgift att skapa visuellt övertygande och effektiv design som fångar publikens uppmärksamhet och förmedlar det avsedda budskapet.

Tjej jobbar med grafisk design

Färdigheter som en grafisk designer behöver

Förutom att ha tekniska färdigheter och ett öga för design använder grafiska formgivare en mängd olika verktyg och programvaror för att förverkliga sina idéer. Program som Adobe Photoshop, Illustrator och InDesign är viktiga för att designa och manipulera bilder, skapa grafik och lägga upp design för tryckta eller digitala medier.

Andra designverktyg som Sketch och Figma är populära för att skapa design för webbplatser och mobilappar. Dessutom använder många grafiska formgivare onlineverktyg som Canva eller Piktochart för att skapa grafik för sociala medier, infografik och annan digital design.

För att hålla sig uppdaterad om de senaste designtrenderna och teknikerna kan grafiska formgivare delta i workshops, konferenser och utbildningstillfällen.

De forskar också ständigt om och utforskar nya designverktyg och programvaror, vilket gör det möjligt för dem att skapa visuellt imponerande design som uppfyller kundernas behov och effektivt kommunicerar deras budskap.

Populära program för grafisk design

 1. Adobe Photoshop:

  Adobe Photoshop är en kraftfull och mångsidig programvara som har blivit branschstandard för fotoredigering och bildmanipulering.

  Med sina avancerade färgkorrigeringsverktyg, bildredigeringsfunktioner och stöd för ett stort antal filformat är Photoshop det bästa valet för både designers och fotografer.

  Programvaran kan vara ganska komplicerad för nybörjare, och dess höga kostnad som en prenumerationsbaserad tjänst kan vara ett hinder för vissa att komma in i programmet.

  Med detta sagt är Photoshop ett viktigt verktyg för dem som är villiga att investera tid och pengar för att lära sig och använda det effektivt, för att skapa visuellt fantastisk design.

  Fördelar:

  Industriell standard för fotoredigering och manipulering, kraftfulla verktyg för färgkorrigering och bildredigering, brett stöd av både designers och fotografer.

  Nackdelar:

  Brant inlärningskurva, hög kostnad för en prenumerationsbaserad tjänst, kan vara överväldigande för nybörjare.

  Photoshop logga

 2. Adobe Illustrator:

  Adobe Illustrator är en vektorbaserad designprogramvara som är idealisk för att skapa grafik som logotyper, ikoner och illustrationer.

  Det erbjuder en rad mångsidiga och exakta verktyg, bland annat pennverktyget, formbyggnadsverktyget och gradientverktyget, som gör det möjligt för designers att enkelt skapa och manipulera vektorgrafik.

  Även om Illustrator inte är lika effektivt för fotomanipulation som Photoshop är det ett utmärkt val för att skapa ren, skalbar design som kan användas i en rad olika medier.

  Liksom Photoshop har Illustrator en brant inlärningskurva, men när formgivare väl blir bekanta med programvarans möjligheter kan de skapa intrikata och detaljerade konstruktioner som garanterat kommer att imponera.

  Fördelar:

  Bäst för vektorbaserad design, stödjer ett brett utbud av designprojekt, mångsidiga och exakta verktyg för att skapa grafik.

  Nackdelar:

  Inte lika effektivt för fotomanipulering som Photoshop, kan vara komplicerat för nybörjare.

   

  Illustrator logga

 3. Adobe InDesign:

  Adobe InDesign är en programvara för desktop publishing som är utformad för att skapa flersidiga dokument som broschyrer, tidskrifter och böcker.

  Programmet erbjuder avancerade typografiverktyg, inklusive tecken- och styckeformat, som gör det möjligt för designers att skapa konsekventa och professionellt utformade layouter.

  InDesign kan integreras med andra Adobe Creative Cloud-program, till exempel Photoshop och Illustrator, vilket gör det enkelt att införliva grafik och bilder i designen.

  InDesign är kanske inte det bästa valet för mindre projekt eller projekt som kräver mer grafisk design, eftersom dess fokus ligger på att skapa texttunga dokument. Dessutom har InDesign, liksom andra Adobe-program, en brant inlärningskurva och en hög kostnad, vilket kan göra det mindre tillgängligt för vissa designers.

  Fördelar:

  Idealisk för att skapa flersidiga dokument, t.ex. tidskrifter eller broschyrer, avancerade typografiverktyg, integreras med andra Adobe Creative Cloud-program.

  Nackdelar:

  Passar inte bra för illustrationer eller grafisk design, kan vara för komplicerat för små projekt eller nybörjare.

  InDesign logga

 4. Sketch:

  Sketch är ett populärt designverktyg som är särskilt lämpat för att skapa gränssnitt för webbplatser och mobilappar. Det intuitiva gränssnittet och de lättanvända verktygen gör det till en favorit bland designers, och det finns en rad plugins som kan utöka dess funktionalitet ytterligare.

  Sketch är begränsat till att designa för Apple-plattformar och är kanske inte lika mångsidigt som andra designprogram. Dess brist på avancerade funktioner jämfört med Adobe-program kan också göra det mindre attraktivt för mer erfarna designers.

  Fördelar:

  Populärt för att designa gränssnitt för webbplatser och appar, intuitivt gränssnitt och lättanvända verktyg, erbjuder plugins för ytterligare funktionalitet.

  Nackdelar:

  Begränsad till design för Apple-plattformar, inte lika mångsidig som andra designprogram, saknar några av de mer avancerade verktygen som finns i Adobe-programvaran.

  Sketch logga

 5. Figma:

  Figma är ett webbaserat designverktyg som gör det möjligt att samarbeta i realtid och skapa prototyper.

  Dess kraftfulla vektorredigeringsverktyg gör det till ett idealiskt val för att skapa komplexa konstruktioner, och dess gratis- och betalversioner gör det tillgängligt för designers på alla nivåer.

  Figma kanske inte används lika ofta som andra designprogram och har kanske inte lika många funktioner som vissa mer etablerade program. Att Figma är ett webbaserat verktyg innebär dessutom att designers behöver en stabil internetuppkoppling för att använda det, vilket kan vara en begränsning för vissa.

  Fördelar:

  Ett webbaserat designverktyg som möjliggör samarbete i realtid, kraftfulla vektorredigeringsverktyg, erbjuder gratis och betalda versioner.

  Nackdelar:

  Används inte lika ofta som andra designprogram, har kanske inte lika många funktioner som andra verktyg.

  Sketch logga

 6. Canva:

  Canva är ett användarvänligt designverktyg som är perfekt för nybörjare eller personer med begränsad erfarenhet av design. Det erbjuder en rad färdiga mallar och dra-och-släpp-designelement som gör det enkelt att snabbt skapa grundläggande design.

  Medan Canvas enkelhet kan vara en styrka kan det också vara en svaghet för mer komplexa designprojekt som kräver större anpassning eller avancerade verktyg.

  Begränsade anpassningsmöjligheter kan göra design som skapas i Canva mindre unik eller minnesvärd än de som skapas med mer kraftfulla designprogram.

  Fördelar:

  Lätt att använda och nybörjarvänligt, erbjuder en rad färdiga designmallar, gratis och betalda versioner finns tillgängliga.

  Nackdelar:

  Begränsade anpassningsmöjligheter, inte lika kraftfullt som andra designprogram, kan vara för förenklat för mer avancerade projekt.

  Canva logga

 7. Piktochart:

  Piktochart är ett designverktyg som fokuserar på att skapa infografik och datavisualiseringar.

  Dess utbud av anpassningsbara mallar och användarvänliga gränssnitt gör det enkelt att skapa visuellt tilltalande design som kommunicerar komplex information. Precis som Canva är Piktochart begränsad när det gäller funktionalitet och kanske inte lika mångsidig som andra designprogram.

  Dessutom kan de begränsade anpassningsmöjligheterna göra det svårt att skapa unika eller anpassade designer för specifika projekt.

  Fördelar:

  Perfekt för att skapa infografik och datavisualiseringar, erbjuder en rad anpassningsbara mallar och ett användarvänligt gränssnitt.

  Nackdelar:

  Begränsat till att skapa specifika typer av design, kanske inte lika mångsidigt som andra designprogram, begränsade anpassningsmöjligheter.

  Piktochart logga

I slutändan beror valet av konstruktionsverktyg på de specifika projektkraven, personliga preferenser och konstruktörens kompetensnivå.

Grafiska formgivare använder ofta en kombination av dessa verktyg och programvaror för att skapa unik och effektiv design.

Behöver ni hjälp med design? Kontakta oss idag!

E-post: [email protected]

Telefon: 010-214 65 65

Var arbetar grafiska designers?

Grafiska formgivare är kreativa yrkesutövare som använder digitala illustrationer för att förmedla budskap till sin publik. De arbetar inom en rad olika branscher, bland annat reklam, förlagsverksamhet, marknadsföring och webbdesign.

Många grafiska formgivare är anställda av designföretag, marknadsföringsbyråer eller interna designavdelningar inom större organisationer. Andra kan arbeta som frilansande grafiska formgivare och samarbeta med kunder på projektbasis.

I takt med att distansarbete ökar blir det allt vanligare att grafiska formgivare arbetar hemifrån eller från samarbetsutrymmen.

På det hela taget har de flesta grafiska formgivare ett brett utbud av anställningsalternativ och kan välja att specialisera sig på en viss bransch eller typ av grafisk designkompetens.

Arbeta på en webbyrå

På en webbyrå spelar grafiska formgivare en avgörande roll när det gäller att utveckla de visuella delarna av ett varumärkes marknadsföringskampanjer.

De har ett nära samarbete med copywriters, art directors och account managers för att konceptualisera och skapa design som överensstämmer med varumärkets budskap och mål.

Grafiska formgivare på reklambyråer kan ha till uppgift att skapa tryckta annonser, utforma webbsidor, display annonser, visuella koncept, förpackningsdesign och grafik för sociala medier.

De måste ha ett skarpt öga för design och en djup förståelse för målgruppen för att se till att de visuella elementen i en kampanj är övertygande, on-brand och effektiva.

På en byrå kan grafiska formgivare arbeta i en snabb och samarbetsinriktad miljö där de måste kunna arbeta effektivt med snäva tidsfrister samtidigt som de är öppna för feedback och iteration.

En stark kommunikationsförmåga är också viktig, eftersom de måste kunna formulera sina designval och samarbeta effektivt med andra medlemmar i det kreativa teamet.

Bli grafisk designer

Om du undrar vad en bra grafisk designer gör och överväger att välja denna karriärväg, kanske du också undrar varför du ska välja detta yrke.

Det finns många anledningar till varför det kan vara tillfredsställande och givande att göra karriär inom grafisk design.

För det första är det ett kreativt område där du kan använda dina konstnärliga förmågor för att lösa visuella problem och skapa design som kommunicerar budskap och idéer. Det erbjuder också mycket variation och möjligheter till utveckling, med möjlighet att arbeta med ett brett spektrum av projekt för olika kunder och branscher.

Dessutom är grafisk design en viktig aspekt av marknadsföring och reklam, så det kan vara ett lukrativt område med möjligheter till avancemang.

I slutändan, om du brinner för design och vill ha en karriär där du kan uttrycka din kreativitet samtidigt som du gör ett avtryck, kan en examen i grafisk design vara det perfekta valet för dig.

Hur kan det hjälpa ditt företag?

Grafiska designers spelar en viktig roll när det gäller att skapa visuellt innehåll för företag, vilket kan hjälpa dem att sticka ut och kommunicera effektivt med sin målgrupp.

Grafiska formgivare har allt från att utforma logotyper och varumärkesmaterial till att skapa designkoncept för t.ex. flygblad, broschyrer och grafik för sociala medier, och de bidrar med unika färdigheter och kreativitet med sin visuella design.

De har ett öga för detaljer och besitter tekniska färdigheter som gör att de kan producera högkvalitativa visuella bilder som stämmer överens med ett företags varumärkesidentitet och budskap.

Genom att samarbeta med en skicklig grafisk designer kan företag höja sitt visuella innehåll och förbättra sina övergripande marknadsföringsinsatser, vilket i slutändan leder till ökad varumärkeskännedom och ökat kundengagemang.

Letar du efter design för att lyfta ditt företag?

Kontakta oss:

Mejladress: [email protected]

Telefonnummer: 010-214 65 65

Skapa ett unikt varumärke – Grafisk Profil

På dagens hårt konkurrensutsatta marknad är det viktigt att skapa ett unikt varumärke som sticker ut från mängden. Grafiska formgivare spelar en avgörande roll när det gäller att skapa en distinkt varumärkesidentitet som kan fånga potentiella kunders uppmärksamhet.

De kan hjälpa företag att skapa visuellt tilltalande logotyper, webbplatser och marknadsföringsmaterial som kommunicerar deras budskap på ett effektivt sätt.

En skicklig grafisk designer kan förstå ett företags unika behov och mål och skapa en design som representerar företagets värderingar, personlighet och vision. Genom att arbeta med en framgångsrik grafisk designer kan företag skapa ett varumärke som är igenkännbart, minnesvärt och engagerande, vilket skiljer dem från konkurrenterna.

3 anledningar till att skapa en grafisk profil

Vad är en grafisk profil?

En grafisk profil, även kallad ”visuell identitet” eller ”varumärkesidentitet”, är en uppsättning designelement och riktlinjer som används konsekvent för att representera ett företags eller en organisations varumärke. Detta omfattar allt från logotyp och typografi till färgschema och övergripande estetik.

Spara tid & pengar

Den grafiska profilen är en viktig del av ett varumärkes övergripande marknadsföringsstrategi, eftersom den hjälper till att skapa en konsekvent och igenkännbar visuell närvaro i alla kanaler och kontaktpunkter. Genom att använda konsekventa designelement och riktlinjer kan ett varumärke skapa förtroende hos sin publik och förmedla en känsla av professionalism och expertis.

Effektivit inom företaget

Elementen i en grafisk profil kan omfatta en logotyp, färgpalett, typografi, bildspråk och ikonografi, grafiska element och mönster samt riktlinjer för hur de ska användas. Dessa riktlinjer kan ange saker som föredragna typsnitt och teckenstorlekar för olika tillämpningar, färgkombinationer som ska användas eller undvikas och riktlinjer för hur logotypen ska visas i olika sammanhang.

För att skapa en stark grafisk profil krävs en djup förståelse för ett varumärkes värderingar, uppdrag och målgrupp samt en grundlig förståelse för designprinciper och bästa praxis. Den utvecklas vanligtvis av ett team av designers och varumärkesstrateger som arbetar nära kunden för att se till att slutprodukten korrekt återspeglar varumärkets identitet och värderingar.

En enhetlig visuell identitet

Samarbeta med experter

Även om grafiska designers spelar en viktig roll för att skapa en unik varumärkesidentitet kan ett samarbete med en reklambyrå ta ditt varumärke till nästa nivå.

Buildahome hjälper ditt företag att utforma omfattande varumärkesstrategier som omfattar alla aspekter av ditt företag, inklusive grafisk design, budskap, reklam och mycket mer.

Vi arbetar nära dig för att förstå ditt företags unika behov och mål och skapar en skräddarsydd strategi som återspeglar ditt varumärkes personlighet, värderingar och vision.

Vår byrå har kreativa teammedlemmar, bland annat grafiska formgivare, copywriters och annonsspecialister, som samarbetar för att ge ditt varumärke liv.

Vi skapar ett brett utbud av designkoncept, inklusive tryckta medier och digitala annonser, kampanjer i sociala medier, webbplatsdesign med mera, som är förenliga med ditt varumärkes identitet och budskap. Du kommer naturligtvis att ha ett inflytande i varje steg på vägen.

Buildahome har resurser och expertis för att genomföra marknadsundersökningar, analysera konsumentbeteende och följa upp kampanjens resultat. Vi kommer att använda den här informationen för att finjustera din varumärkesstrategi och se till att den får gensvar hos din målgrupp.

Sammanfattningsvis kan man säga att även om grafiska formgivare är avgörande för att skapa en unik varumärkesidentitet kan ett samarbete med en reklambyrå hjälpa dig att skapa en omfattande varumärkesstrategi som skiljer ditt varumärke från konkurrenterna.

Om du vill ta ditt varumärkesarbete till nästa nivå kan du överväga att samarbeta med oss på Buildahome för att hjälpa dig att uppnå dina affärsmål.

Kontakta oss:

Mejladress: [email protected]

Telefonnummer: 010-214 65 65

Besök oss på sociala medier och webben:

LinkedIn

Instagram

Facebook

Webb:

buildahome.se

Läs andra blogginlägg:

Vad är Lokal SEO och varför är det viktigt?

Effektiva sätt att driva mer trafik till er hemsida

Konverteringsoptimering: Tips och tricks

Fördelarna med Google Shopping för ditt företag