Tillbaka till lista

Hur man optimerar produktsidor för e-handel

Kundvagn och laptop

Som företagare och ägare av en e-handelsbutik förstår du hur viktigt det är att ha en närvaro på nätet och nå ut till nya kunder. Sökmotoroptimering (SEO) är ett sätt att öka synligheten för dina produktsidor och nå fler kunder.

Även om SEO för produktsidor kan kännas skrämmande behöver det inte vara komplicerat eller tidskrävande.

Optimering av produktsidor

Ökar synligheten för din e-handelsbutik

Det viktigaste skälet till att optimera dina produktsidor för sökmotorer är att det ökar din webbplats synlighet i sökmotorernas resultatsidor (SERP).

Utan optimering kanske dina produktsidor inte dyker upp på de första sidorna i sökresultaten, vilket gör det svårare för kunderna att hitta din webbplats.

Optimerade produktsidor förbättrar användarupplevelsen

Optimerade produktsidor bidrar inte bara till att förbättra din webbplats ranking i sökmotorerna, utan de kan också förbättra användarupplevelsen för kunderna.

När en bra produktsida för e-handel är korrekt optimerad kommer den att laddas snabbare, vara lättare att navigera och ha tydliga och kortfattade produktbeskrivningar.

En bättre användarupplevelse kommer att påverka kundens köpbeslut och minska risken för att kunder lämnar din webbplats på grund av frustration.

ByCloetta

Ökar sannolikheten för försäljning

Optimering av produktsidor kan öka chanserna till försäljning. När onlinekunder besöker din produktsida ska de snabbt kunna hitta vad de letar efter och förstå fördelarna med att köpa din produkt.

Genom att tillhandahålla produktinformation och högkvalitativa bilder, tillsammans med lättnavigerade sidor (naturligtvis genom internlänkning), kan du öka sannolikheten för att göra fler försäljningar och öka det genomsnittliga ordervärdet.

Konkurrensfördelar

I en värld där det finns tusentals e-handelswebbplatser som slåss om kundernas uppmärksamhet kan optimering av dina landningssidor ge dig en konkurrensfördel.

Genom att hamna högst upp i SERP är det mer sannolikt att potentiella kunder hittar och väljer dina produkter framför konkurrenternas.

Produktsidor för e-handel som är optimerade för mobila enheter har vanligtvis bättre engagemang och konverteringsfrekvens än de som inte är optimerade, vilket ger dig ett försprång gentemot dina konkurrenter.

Förbättrar trafik och försäljning på lång sikt

I takt med att din ranking förbättras kommer du att se en stadig ökning av trafik och försäljning. Med tiden kommer detta att bygga upp användarnas förtroende, ge din onlinebutik lojala kunder och sedan kan du samla in kundutlåtanden

Denna trafik kommer att fortsätta att flöda, även om du pausar dina SEO-insatser, vilket innebär att fördelarna med optimering kommer att fortsätta att ses på lång sikt.

Laptop på skrivbord

Genomföra sökordsanalys för produktsidor

Förstå din målgrupp

Innan du börjar med sökordsanalysen är det viktigt att veta vem din målgrupp är.

Fundera över vilka behov och intressen dina potentiella kunder har. Vilka ord skulle de använda för att söka efter produkter som dina? Vilka fraser skulle resonera mest med dem?

Genom att förstå din målgrupp kan du skapa en lista med nyckelord som hjälper dig att locka rätt trafik till din webbutik.

Undersök relevanta nyckelord

När du har en uppfattning om vilka sökord din målgrupp kan tänkas använda är det dags att göra lite research.

Använd verktyg som Google Keyword Planner, SEMrush eller Ahrefs för att hitta relevanta nyckelord. Leta efter nyckelord med lång svans, som är mer specifika och mindre konkurrenskraftiga än breda nyckelord.

Om din produkt t.ex. är ansiktsmasker kan du istället för att fokusera på sökordet ”ansiktsmasker” rikta in dig på andra produktfokuserade ämnen: ”återanvändbar ansiktsmask av tyg” eller ”ansiktsmask för barn”.

Sture vid en shop

Analysera dina konkurrenter

Det är en bra idé att ta en titt på dina konkurrenters produktsidor. Analysera de nyckelord som de använder i sina produkttitlar, beskrivningar och metataggar och se om du kan hitta luckor där du kan lägga till dina egna unika nyckelord.

Glöm inte att titta på deras vanliga frågor och använd den informationen för att rikta in dig på dessa nyckelord. Du kan också använda verktyg som SEMrush eller Ahrefs för att analysera dina konkurrenters nyckelord och se vilka som fungerar bäst för dem.

Använd ”long-tail” nyckelord

Som tidigare nämnts är long-tail nyckelord fraser som är mer specifika och mindre konkurrenskraftiga än breda nyckelord. Använd dem för att förbättra chanserna att rankas högre i sökresultaten.

Långsvansade sökord gör det inte bara möjligt att rikta in sig mer exakt på din målgrupp, utan de är också mer benägna att konvertera besökare till kunder eftersom de visar mer avsikt.

Övervaka och uppdatera

Sökordsanalys är inte något man gör en gång för alla. Det är viktigt att du regelbundet följer upp hur dina produktsidor presterar och uppdaterar din sökordslista därefter.

Håll ett öga på trafiken på din webbplats, identifiera vilka sidor som rankas högst för vilka sökord och justera din sökordsstrategi därefter.

Uppdatera produktbeskrivningar, optimera titlar och metataggar och följ upp vilka förändringar som leder till förbättringar. På så sätt säkerställer du att dina produktsidor alltid är optimerade för bästa möjliga trafik och konvertering.

Kundvagn på dator

Skapa titeltaggar och metabeskrivningar för produktsidor för optimal SEO

Förstå titeltaggar och metabeskrivningar

För att skapa effektiva titeltaggar och metabeskrivningar måste du först förstå vad de är, hur de fungerar och varför de är viktiga. Titeltaggar är HTML-element som talar om för sökmotorer och besökare vad din sida handlar om.

De visas i sökmotorresultaten och högst upp i webbläsarfliken. Metabeskrivningar är en kort sammanfattning av sidans innehåll, som också visas i sökmotorresultaten under titeltaggen.

Både titeltaggar och metabeskrivningar ska korrekt återspegla innehållet på din produktsida. De ska vara kortfattade och välskrivna och ge potentiella kunder en tydlig uppfattning om vad de kan förvänta sig om de klickar på din sida.

Effektiv sökordsforskning

Nästa steg för att skapa optimala titeltaggar och metabeskrivningar för produktsidor är att genomföra en grundlig sökordsforskning. Nyckelord är de söktermer som människor skriver in i sökmotorer när de letar efter information eller produkter.

Genom att inkludera relevanta nyckelord i dina titeltaggar och metabeskrivningar kan du förbättra din sidas synlighet och locka fler potentiella köpare.

För att göra en sökordsanalys börjar du med att brainstorma fram en lista med ord och fraser som beskriver din produkt eller det problem som din produkt löser. Använd sedan sökordsverktyg som Google Keyword Planner, SEMrush eller Ahrefs för att hitta de mest relevanta och välbesökta sökorden.

Slutligen väljer du 1-2 primära nyckelord för varje kategorisida varje sida och införlivar dem organiskt i sidlayouten din titeltagg och metabeskrivning.

Skapa övertygande titeltaggar

Din titeltagg bör vara kortfattad (helst mindre än 60 tecken) och övertygande. Den bör innehålla dina primära nyckelord men också vara uppseendeväckande. Undvik att använda utfyllnadsord som ”och” eller ”den” och fokusera på att använda beskrivande och handlingsorienterade ord som kommer att locka besökare att klicka på din sida.

Istället för att använda en titel som ”Skjorta för män” kan du till exempel prova ”Moderiktiga och slitstarka herrskjortor med fri frakt”. Den här titeln innehåller viktig information om produkten, dess unika försäljningsargument och en fördel med inga fraktkostnader.

Skriva övertygande metabeskrivningar

Din metabeskrivning bör vara mellan 150-160 tecken och bör också innehålla dina primära nyckelord. Metabeskrivningen ska sammanfatta innehållet på din målsida och innehålla en stark och tydlig call to action (CTA) för att uppmuntra användarna att klicka sig vidare till din webbplats.

Till exempel, istället för att en e-handelsbutik använder en metabeskrivning som ”Köp en herrskjorta”, prova ”Handla vår omfattande kollektion av snygga och prisvärda herrskjortor. Nöjdhetsgaranti eller pengarna tillbaka! Fri frakt på beställningar över 50okr.”

Bild på Buildahome som Nr1 i sökresultatet

Testa och justera

När du har utformat dina titeltaggar och metabeskrivningar är det viktigt att följa upp hur de fungerar och göra ändringar om det behövs. Använd verktyg som Google Analytics eller SEMrush för att övervaka webbplatsens trafik och konverteringsfrekvens.

A/B-testning är också ett bra sätt att jämföra olika titeltaggar och metabeskrivningar för att se vilka som presterar bäst. Genom att testa och justera dina titeltaggar och metabeskrivningar regelbundet kan du förbättra din SEO och driva mer trafik till dina produktsidor.’

Bästa praxis för optimering av innehåll på produktsidor

Skapa en engagerande produkttitel:

Produkttiteln är den första informationen som en kund ser när de bläddrar bland dina produkter. Det är viktigt att din produkttitel är beskrivande och engagerande. Den ska beskriva produkten korrekt och innehålla relevanta nyckelord som kunderna kan använda när de söker efter liknande produkter.

Använd titlar som är lätta att läsa och förstå, och undvik jargong eller förkortningar. Tänk på att titeln på produktsidan för e-handel ska vara kort och kärnfull, helst mindre än 60 tecken.

Använd produktbilder av hög kvalitet:

Bilder spelar en avgörande roll för att övertyga kunder att köpa dina produkter. Att använda högkvalitativa produktbilder kan påverka din produktsidas konverteringsfrekvens avsevärt.

Använd bilder som visar produkten från flera olika vinklar, med zoomfunktion som förbättrar kundernas upplevelse för att skapa engagerande produktbilder. Det är också viktigt att använda konsekventa, högkvalitativa produktfoton och bilder på hela webbplatsen för att skapa en sammanhängande varumärkesupplevelse.

Skriv övertygande produktbeskrivningar

En av de viktigaste aspekterna av att optimera dina produktsidor är att skriva övertygande produktbeskrivningar. Du bör ge omfattande information om produkten, inklusive dess funktioner och fördelar.

Använd ett tydligt språk och lyft fram de unika säljargumenten (USP) på de produktsidor som har högst konverteringsgrad. Använd punktlistor för att dela upp innehållet och göra det lättare att läsa. Undvik att använda generiska beskrivningar som tillhandahålls av tillverkare. Anpassa beskrivningen så att den matchar ditt varumärkes tonalitet och stil.

Inkludera socialt bevis

Socialt bevis är ett viktigt element som kan öka trovärdigheten för ditt varumärke och dina produkter. Inkludera online-recensioner och betyg från nöjda kunder för att ge socialt bevis.

Dessa kan kombineras med produktbilder för bättre effekt. Socialt bevis kan hjälpa en marknadsföringsinsats att bygga förtroende hos potentiella kunder och ha en positiv inverkan på konverteringsgraden.

Optimera för SEO

Sist men inte minst bör du optimera dina produktsidor för sökmotorer. Använd relevanta nyckelord i dina produkttitlar och beskrivningar. Det kan hjälpa dig att rankas högre i sökmotorerna och driva mer organisk trafik till din webbplats.

Använd beskrivande webbadresser och optimera dina produktsidor för mobila enheter och stationära datorer. En responsiv webbdesign är avgörande för att säkerställa en snabb laddningstid, vilket kan påverka användarupplevelsen avsevärt.

Jobb

Bilder och videor av hög kvalitet

Fördelarna med produktbilder och videor i SEO.

Visuellt innehåll är mer engagerande än textbaserat innehåll och kan förmedla information snabbare till potentiella kunder. Detta är viktigt eftersom sökmotorer prioriterar användarengagemang när de rankar webbplatser.

Faktum är att studier har visat att webbsidor med bilder och videor tenderar att rankas högre i sökmotorernas resultatsidor (SERP) jämfört med dem utan. När människor söker efter produkter på nätet förväntar de sig dessutom att se bilder som visar produktens utseende, mått, funktionalitet och värde.

Om du har produktbilder och videor på din webbplats kan det hjälpa dina produkter att sticka ut i sökmotorresultaten och driva mer trafik och försäljning.

Så här optimerar du produktbilder för SEO.

Produktbilder kan förbättra användarupplevelsen, men om de inte är korrekt optimerade kan de fördröja sidans laddningstid.

Detta kan påverka sidhastigheten negativt och därmed din webbplats SEO-resultat och användarupplevelse, vilket leder till höga avvisningsfrekvenser.

Några tips för att optimera dina bilder är att komprimera dem, lägga till alt-text som beskriver bilden, använda beskrivande filnamn och konvertera till moderna format som WEBP. Likt bilden nedan.

Google Shopping logga

Videons roll i SEO-optimering.

Videor kan vara ett kraftfullt verktyg för att visa upp produktegenskaper, fördelar och funktionalitet. Många kunder föredrar att titta på videorecensioner av produkter innan de gör ett köp. Faktum är att videomarknadsföring är en av de mest effektiva formerna av innehållsmarknadsföring idag.

Videor kan också bidra till att sänka avvisningsfrekvensen och förbättra den tid som spenderas på din webbplats, vilket kan öka din ranking i sökmotorerna. Att investera i högkvalitativa produktvideor kan därför ge företag en konkurrensfördel.

Tips för att skapa högkvalitativa produktbilder.

Att skapa högkvalitativa produktbilder kräver noggrann planering och genomförande. Det är viktigt att se till att bilderna och videorna överensstämmer med ditt varumärkes stilguide.

Att hålla samma storlek och formatering för alla dina bilder ger hela din mobila e-handel eller e-handelswebbplats ett konsekvent utseende och förbättrar användarupplevelsen. Att ta foton och videor under samma ljusförhållanden och använda det rekommenderade filformatet kan ge en renare och mer professionell finish.

Det är också viktigt att göra marknadsundersökningar för att förstå vilken typ av bilder som din målgrupp föredrar, och sedan skapa bilder som tilltalar dem.

Teknisk optimering av produktsidor

URL-adresser

En URL är webbadressen till den sida som visas i adressfältet i en webbläsare. En välstrukturerad URL kan bidra till att förbättra synligheten för dina produktsidor i sökresultaten.

Här är några bästa metoder att följa när du optimerar webbadresser:

 • Håll dina URL:er korta och beskrivande. Använd bindestreck för att separera ord istället för understreck eller mellanslag.
 • Inkludera ditt målnyckelord i webbadressen, men undvik att fylla den med för många nyckelord.
 • Skapa webbadresser som är lätta att läsa och komma ihåg och som visar innehållet på sidan.
 • Använd kanoniska webbadresser för att undvika problem med duplicerat innehåll.

Schemamärkning

Schema Markup är en kod som läggs till på din webbplats för att ge sökmotorer mer information om dina produkter, även kallad ”Structured Data”. Denna information kan användas för att förbättra synligheten för dina rich snippets.

Här är några tips som du kan följa när du lägger till schemamärkning på dina produktsidor:

 • Använd schemamarkering för produkter för att tillhandahålla detaljerad information om dina produkter, t.ex. produktnamn, beskrivning, pris, tillgänglighet och recensioner.
 • Använd schemamarkering för kategorier för att tillhandahålla information om dina produktkategorier.
 • Använd schemamarkering för artiklar för att tillhandahålla information om blogginlägg eller andra typer av innehåll.
 • Använd strukturerade data för FAQ i dina vanliga frågor för att få Rich Snippets.
 • Testa din schemamarkering med Googles testverktyg för strukturerad data för att se till att den fungerar korrekt.

Sidans laddningshastighet

Sidhastighet är den tid det tar för din webbplats att laddas helt i en användares webbläsare. En långsam laddningshastighet kan påverka din sökmotorranking och användarupplevelse negativt. Detta är särskilt viktigt för mobiloptimering.

Här är några strategier för att optimera sidans laddningshastighet:

 • Komprimera dina bilder och använd ett CDN-nätverk (Content Delivery Network) för att minska laddningstiderna.
 • Använd ett cachningsplugin för att lagra data som ofta används på användarens dator, vilket minskar laddningstiderna för efterföljande besök.
 • Minimera HTTP-förfrågningar och optimera koden för att minska tiden det tar att ladda sidan.
 • Se till att ditt webbhotell är pålitligt och snabbt.

Kvinna i kundvagn

Bygga länkar och sociala signaler för att förbättra rankingen på produktsidor

Vad är ”backlinks”?

Backlinks är länkar från andra webbplatser som pekar på din webbplats, och de är en avgörande faktor när det gäller att bestämma din webbplats sökrankning.

Ju fler backlinks du har från webbplatser med hög auktoritet, desto mer sannolikt är det att din webbplats kommer att rankas högre i sökresultaten.

Du kan skapa backlinks på olika sätt, t.ex. genom att gästblogga, delta i forum eller kontakta influencers i din bransch, men det är viktigt att se till att länkarna kommer från trovärdiga källor och är relevanta för ditt företag.

Varför är sociala signaler viktiga?

Sociala signaler är likes, delningar, kommentarer och andra interaktioner på sociala medieplattformar som visar att människor interagerar med ditt varumärke.

Sökmotorer som Google och Bing betraktar sociala signaler som en indikator på hur populärt och relevant ditt innehåll är, och de spelar därför en avgörande roll för hur din webbplats rankas.

Genom att skapa engagerande innehåll på sociala medier med kundfoton och marknadsföra ditt varumärke på olika sociala medieplattformar kan du förbättra dina sociala signaler och därmed öka din SEO-prestanda.

Hur bygger man backlinks och sociala signaler på ett effektivt sätt?

Att bygga upp backlinks och sociala signaler kan vara både utmanande och tidskrävande om det inte görs systematiskt.

Här är några praktiska tips för att säkerställa att du gör det rätt:

 1. Publicera värdefullt innehåll på din webbplats eller blogg. Ju mer informativt och användbart ditt innehåll är, desto mer sannolikt är det att det refereras till och delas på andra webbplatser och sociala medieplattformar.
 2. Utnyttja ditt nätverk och samarbeta med andra företag i din bransch. Delta i forum, diskutera med influencers på sociala medier eller testa att gästblogga. Det är ett utmärkt sätt att skapa relationer och bli omnämnd av en bredare publik.
 3. Använd sociala medier på ett klokt sätt. Skapa interaktivt innehåll, delta i grupper och interagera med dina följare. Detta kommer att bidra till att bygga en gemenskap kring ditt varumärke och därmed öka dina sociala signaler.
 4. Övervaka dina framsteg regelbundet. Använd analysverktyg för att övervaka dina bakåtlänkar, sociala delningar och webbplatsens övergripande prestanda. Detta hjälper dig att finjustera och anpassa din strategi så att den överensstämmer med dina affärsmål.

Digital Marketing

Övervakning och mätning av framgång Analys av produktsidors prestanda med SEO-verktyg

Analys av trafik

SEO-verktyg som Google Analytics kan ge värdefulla insikter om hur mycket trafik dina produktsidor får och från vilka källor. Genom att analysera trafikkällorna kan du avgöra vilka källor som driver mest trafik och vilka källor som kan behöva mer uppmärksamhet.

Du kan spåra specifika mätvärden som avvisningsfrekvens och tid på sidan för att avgöra hur engagerade besökarna är på dina sidor. Dessa insikter kan hjälpa dig att fatta datadrivna beslut för att förbättra användarupplevelsen, öka antalet konverteringar och optimera för konverteringar.

Analys av sökord

För att locka mer relevant trafik till dina produktsidor är det viktigt att rikta in sig på rätt nyckelord. SEO-verktyg som Ahrefs eller SEMrush tillhandahåller verktyg för sökordsforskning och analys som kan hjälpa dig att identifiera de mest relevanta sökorden för dina produkter.

Genom att optimera dina sidor med rätt nyckelord och förstå sökvolymen och konkurrensen för varje nyckelord kan du bättre rikta in dig på kunderna och öka dina chanser att rankas högre i sökresultaten.

Konkurrensanalys

Det är viktigt att hålla koll på dina konkurrenter och förstå hur de presterar i sökresultaten och på sina egna produktsidor. Med SEO-verktyg som SpyFu eller Ahrefs kan du göra konkurrensanalyser och jämföra dina sidor med konkurrenternas.

Genom att förstå deras strategier och vad som fungerar för dem kan du justera din egen strategi och göra förbättringar på dina egna sidor för att ligga steget före konkurrenterna.

Spårning av konvertering

Slutligen är det viktigt att spåra dina e-handelsproduktsidors konverteringar för att avgöra deras framgång. SEO-verktyg som Google Analytics eller Hotjar kan ge insikter om hur dina användare beter sig på dina sidor och hjälpa dig att spåra hur många av dem som konverterar.

Genom att analysera dessa data och göra justeringar på dina sidor kan du öka chanserna för konverteringar och förbättra dina totala intäkter.

Att sätta ihop allt för effektiv optimering av produktsidor.

Att optimera produktsidor för sökmotorer är avgörande för att förbättra synligheten och rankningen i SERP. Det handlar om flera steg, från att genomföra omfattande sökordsforskning till att optimera en optimerad produktsida med innehåll, bilder och videor, webbadresser och schemamarkering.

Att bygga länkar och sociala signaler kan dessutom ha en betydande inverkan på din produktsidas ranking. För att säkerställa att du gör allt korrekt bör du övervaka prestandan med SEO-verktyg.

Med rätt tillvägagångssätt och bästa praxis i åtanke är det möjligt att effektivt optimera dina produktsidor för förbättrad ranking och ökat kundengagemang.

Så börja optimera dina produktsidor nu och se de belöningar det kommer att ge i form av bättre besökarantal och en ökad intäktsavkastning!

Kontakta oss:

Mejladress: [email protected]

Telefonnummer: 010-214 65 65

Besök oss på sociala medier och webben:

LinkedIn

Instagram

Facebook

Webb:

buildahome.se

Läs andra blogginlägg:

Sökordsanalys: Hitta rätt sökord för din webbplats

Vad är en grafisk designer?

Vad är Lokal SEO och varför är det viktigt?

Effektiva sätt att driva mer trafik till er hemsida