Tillbaka till lista

Laddningstid – få din hemsida att ladda snabbare

Kvinna vid dator

Ingen gillar en långsam webbplats. Faktum är att ca 20% av besökare lämnar en trög hemsida redan efter 2-3 sekunder. Inte nog med att användarupplevelsen försämras då tålamodet sätts på prov, men även SEO försämras. Det i tur leder till en sämre position bland Googles sökresultat. En kvick laddningstid är alltså väldigt avgörande för din hemsida och avvisningsfrekvens (bounce rate). Hur gör man då för att hålla hemsidan snabb som blixten och ser till att användarna stannar kvar längre än några sekunder? I detta inlägg tar vi reda på det, så stanna kvar och läs vidare!

Mät din laddningstid

Det finns olika verktyg som hjälper dig att mäta laddningstiden samt identifierar vad som behöver åtgärdas för att den ska prestera bättre och ladda snabbare. Ett vanligt verktyg är Googles egna PageSpeed Insights där du kan se hur det går för laddningstiden på både stationär dator och mobila enheter.

Så påverkas SEO

Laddningstiden för en hemsida är alltså en rankningsfaktor (sedan 2010) och bör även därför inte försummas. För fyra år sedan (2018) fick det ännu större betydelse när Google lanserade “The Speed Update” som innebär högre krav på laddningstiden även för mobila versioner. 

Hur din hemsida crawlas för indexering av Googles spindlar påverkas av din hemsidas laddningstid. Om det tar för lång tid att ladda finns det risk att spindlarna inte tar sig igenom hela webbplatsen utan bara crawlar vissa, eller ett färre antal, sidor. Detta i sin tur förhindrar indexeringen av den totala hemsidan och tillåter konkurrenter att ta sig förbi en bland sökresultaten. Det innebär även större risk för pogo-sticking som betyder att besökare snabbt går tillbaka till sökresultaten för att klicka på andra förslag istället för att stanna på din hemsida.

Vanliga orsaker till långsam laddningstid

Hela 40 % av besökare väljer att lämna en långsam webbplats och 47 % är missnöjda om det tar mer än 2 sekunder att ladda webbplatsen. Nedan har vi samlat en kort checklista över vad du bör tänka på när du förbättrar webbplatsens laddningstid:

Komprimera bilder

En långsam hemsida beror mycket på att en del komponenter väger mycket eller tar upp mycket plats. Ofta är det bilder som ställer till det och är en av de saker som väger tyngst. Tumregeln är att bara ladda upp bilder som är på max 100 kb. Sök efter “make image smaller for free” på Google för att hitta olika gratis program att göra bilderna mindre i. Alternativt om du använder Photoshop can du enkelt gå till Arkiv -> Exportera -> Spara för webben.    

Komprimera filer

Förutom bilder kan du även komprimera andra filer, som CSS- och JavaScript-filer för att få en snabbare laddningstid. Detta innebär att man rensar i koden och tar bort onödiga tecken, mellanslag och taggar. Du behöver inte vara en utvecklare för att fixa detta då det finns verktyg som i princip gör jobbet åt dig per automatik. Exempelvis kan Minify hjälpa dig med att komprimera filer. Ifall du använder WordPress finns Autoptimize.

Rensa bort överflöd 

Ta bort bilder och andra element som egentligen inte behövs. Ta en funderare över om det vad som faktiskt är viktigt att ha med och ta bort resten. Försök hålla det så enkelt som möjligt. 

Aktivera browser catching

Browser catching tillåter lagring av vissa delar hos besökaren så att sidan laddar snabbare hos dem vid kommande besök.

Andra aspekter att tänka på:

  • Minimera HTTP-förfrågningar
  • Minska serverns svarstid
  • Reducera tid till första byte (TTFB)
  • Ladda anpassade typsnitt lokalt
  • Använd CDN (nätverk för innehållsleverans).

 

Detta är inte allt! Listan här kan fyllas på…

Ta hjälp av proffs!

Det kanske är mycket man klarar på egen hand, men när det kommer till att hålla nere laddningstiden på sin hemsida är det mycket att tänka på, och vill man slå konkurrenterna på marknaden vill det till att man tar hjälp av proffs. Vi på Buildahome hjälper dig att konfigurera allt som behövs för att få en snabbt laddande hemsida. Hör av dig till oss så berättar vi mer om hur vi går tillväga.

Vi erbjuder fullservice, vilket innebär att vi gör mer än bygger hemsidor, för att du ska få ut så mycket som möjligt av din webbsida och verksamhet. Läs mer om vår fullservice här!

Kontakta oss:

Mejladress: [email protected]

Telefonnummer: 0730 585 255

Besök oss på sociala medier och webben:

LinkedIn

Instagram

Facebook

Webb:

buildahome.se