Tillbaka till lista

Digital kommunikation

Communication is key

Vad är digital kommunikation?

Digital kommunikation är processen att överföra information, data eller meddelanden via digitala kanaler eller elektroniska enheter.

Det innebär att använda teknologier som internet, mobiltelefoner, datorer, e-post, sociala medier och andra digitala plattformar för att kommunicera med andra människor eller enheter. Digital kommunikation möjliggör snabb och effektiv överföring av information över långa avstånd och har blivit en central del av dagens samhälle och affärsmiljö.

Det kan inkludera textbaserad kommunikation, röst- eller videosamtal, delning av filer eller andra former av interaktion.

Människor som kommunicerar med varandra

Tänk, utan digital kommunikation skulle vi fortfarande skriva brev till varandra!

Världen kretsar kring kommunikation och i dagens samhälle är den digitala kommunikationen ledande och betydligt snabbare än att både ta sig till personen och att skicka brev.

Digital kommunikation möjliggör snabb kommunikation.

Tänk på hur ofta du pratar med människor på en dag ansikte mot ansikte jämfört med digital kommunikation. Vilken kommunikation spenderar du mest tid på? Digital eller ansikte mot ansikte? Många av er säger förmodligen digitalt.

När COVID 19 viruset slog till var vi var tvungna att tänka om och anpassa oss till en ny vardag. Istället för möten ansikte mot ansikte har vi fått använda oss av andra sätt att kommunicera på, så som ZOOM, Google Meet, och Teams.

De digitala plattformarna för möten har verkligen slagit igenom och är här för att stanna. Genom att använda oss av den här tekniken kan vi även effektivisera vår tid genom mindre resande och därmed få mer tid att göra annat.

Fem symboler med en telefon, snabela, telefon, epost, pratbubblor

Hur ser dagens digitala kommunikation ut?

Dagens digitala kommunikation är mångfacetterad och omfattar en mängd olika plattformar, verktyg och teknologier. Här är några av de vanligaste och mest utbredda formerna av digital kommunikation idag:

Sociala medier

Plattformar som Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn och TikTok möjliggör för användare att dela text, bilder, video och andra medier med en stor publik. Detta skapar möjligheter för interaktion, delning av tankar och idéer samt nätverkande.

E-post

E-post är fortfarande en av de mest använda formerna av digital kommunikation för både personlig och affärskommunikation. Det används för att skicka meddelanden, dela dokument och hantera arbetsrelaterad korrespondens.

Direktmeddelanden och chatt

Applikationer som WhatsApp, Messenger, Slack och Microsoft Teams möjliggör snabb och direkt kommunikation i realtid, vilket är särskilt användbart för gruppchattar och samarbetsprojekt.

Video- och röstsamtal

Plattformar som Zoom, Skype, Google Meet och FaceTime tillåter användare att delta i video- och röstsamta med varandra, vilket ger en mer personlig och interaktiv kommunikationsupplevelse.

Mobiltelefoner och SMS

SMS och andra meddelandeappar på mobila enheter fortsätter att vara en viktig kanal för personlig kommunikation och snabba meddelanden.

Podcast och videostreaming

Dessa plattformar möjliggör för användare att skapa och konsumera audiovisuellt innehåll på nätet, vilket ger en annan form av digital kommunikation där information och underhållning kan delas över olika ämnen och intressen.

Blogging och mikroblogging

Bloggar och mikrobloggar som WordPress, Medium och Tumblr tillåter användare att publicera sina tankar, idéer och åsikter online och interagera med läsare genom kommentarer och delningar.

Dessa är bara några exempel på hur dagens digitala kommunikation ser ut, och det fortsätter att utvecklas med framsteg inom teknik och förändrade användarbeteenden.

Hur hjälper digital kommunikation oss?

Det moderna livet konsumeras av teknik.

Utan det skulle livet inte vara detsamma. Den digitala världen blir större och kraftfullare.
Det är inte många år sedan det bara fanns stationära datorer som var ungefär en 1m tjocka och hastigheten var avsevärt sämre.

Ett barn som håller en tidning och en megafon

Idag surfar vi på webben med bara fingrarna på våra telefoner.
När vi åker till nya platser använder vi alltid Navigation / GPS.

Företag använder webben för att kommunicera med användaren om deras tjänster/produkter. Ett företag utan en hemsida idag finns inte.
Vi kan bara utgå från oss själva, om vi vill hitta något vad gör vi då? Jo, vi Googlar.

För att inte tala om hur lätt det är att ringa. Ett exempel på hur digital kommunikation används i vardagen är varje gång någon ringer 112 för hjälp.

Allt detta är förbättrat på grund av att vi har mobiltelefoner. Det enda du behöver göra är att ringa eller söka information på din telefon oavsett var du befinner dig.

Hur kan ni som företag kommunicera med era kunder?

Beroende på vilka tjänster/produkter som ni erbjuder finns det olika vägar för att synas på webben.
Den vanligaste plattformen är WordPress för att kunna bygga upp ert varumärke på webben.
Ska ni sälja produkter kan de vara värt att titta på WooCommerce samt Shopify.

Det viktiga är att ha en sida som är kundanpassad och gör det enkelt för era kunder att navigera mellan.
Sociala medier och diverse chattprogram är även framgångsrika vägar för att kommunicera med kunder. Dessutom kan Google Analytic användas för att få fram viktiga data som kan förbättra er hemsida.

Kom ihåg, er hemsida är ofta det första er kund ser och då vill man gärna imponera.

Kontakta oss

Mejladress: [email protected]

Telefonnummer: 010-214 65 65

Besök oss på sociala medier och webben

LinkedIn

Instagram

Facebook

Webb

buildahome.se

Läs andra blogginlägg

Skapa Google Ads konto

7 Användbara plugins för din WordPress hemsida

Hur mycket kostar Google-annonser? Så här skapar du din budget

Vad innebär Core Web Vitals? – Optimisera användarvänligheten på din hemsida