Tillbaka till lista

Allt du behöver veta om strukturerad data

Strukturerad data är ett sätt att organisera information på ett sätt som gör det lättare för sökmotorer att förstå innehållet på en sida. Det tydliggör kontexten av innehållet och låter sökmotorns crawlers se vad som finns på din sida utan att de behöver besöka den.

Google använder strukturerad data för att generera ”rich snippets”. Rich snippets ger ytterligare information i sökresultaten som ingredienser, tillagningstid och användarrecensioner för recept.

Det är ett kapitel inom SEO som många inte känner till. Faktum är dock att det är mycket viktigt. Här kommer vi att gå igenom vad det är, varför det är viktigt, samt hur du och ditt företag kan använda sig av det.

Vad är strukturerad data?

Som vi nyss nämnde är strukturerad data är en benämning för information som är annoterad och formaterad på ett sätt som gör det lätt för sökmotorer att tolka och förstå. Det används på webbplatser för att ge sökmotorerna en exakt förståelse av sidans innehåll och hur det relaterar till annan data på internet.

Implementering av strukturerad data i html-kod är avgörande för att sökmotorer effektivt ska kunna indexera och förstå webbinnehåll. Genom att inkludera strukturerad data i HTML-koden kan webbplatsägare hjälpa sökmotorer att bättre tolka innehållet på sidorna. Det är viktigt för att förbättra webbplatsens sökbarhet och synlighet.

Vad är Rich Snippets?

Rich snippets är utökade sökresultat som visas på Google och andra sökmotorer för att ge användarna mer detaljerad information snabbt och effektivt. De inkluderar information som t.ex. betyg, priser, författare eller till och med tillagningsstider för recept.

Denna typ av information hämtas från strukturerad data inbäddad i en webbsidas HTML-kod. Genom att använda schema markup, kan webbutvecklare hjälpa sökmotorer att förstå innehållet på en sida mer specifikt, vilket möjliggör mer informativa och visuellt tilltalande sökresultat.

Rich snippets ger en mer lockande och informativ översikt av innehållet innan en användare klickar på en länk. För webbplatsägare innebär detta en större möjlighet att attrahera rätt målgrupp och förbättra trafiken till sina sidor.

Dessutom kan dessa utökade snippets hjälpa till att positionera en webbplats som en auktoritativ källa inom sitt ämnesområde, vilket kan leda till högre förtroende bland användarna.

Exempel på om vi söker ”våfflor recept”:

Ingen rich snippet:

Denna sida visar endast titeln, en bild samt ett textutdrag från sidan. Det ser ok ut, men hade absolut kunnat vara bättre.

Rich snippet:

Som ni kan se finns information som t.ex. tillagningstid och recensioner med. Det lyfter sidan rejält och man får direkt information om hur uppskattat receptet är samt hur mcyket tid man måste lägga på det. Har man bara 20 minuter är det bra om man direkt kan utesluta recept som kräver mer än det, och vice versa.

Varför är strukturerad data viktigt för SEO

Strukturerad data är viktigt för SEO för att det på flera sätt gör informationen och innehållet på sidan lättare att tyda.

 1. Strukturerad data, genom att tillhandahålla mer information till sökmotorer via t.ex. Schema Markup, blir det lättare för sökmotorerna att förstå och indexera innehållet på sidan mer effektivt. Det ger en djupare kontext över vad som finns där, inklusive bilder, videor eller företagsinformation. Detta leder till ökad synlighet i sökresultaten.
 2. Underlättar indexering: Om sidor har mycket innehåll gör en väl optimerad strukturerad data indexeringsprocessen både snabbare och lättare för sökmotorn.
 3. Förbättrar tillgängligheten: Både bland annat Google Assistant och Siri använder strukturerad data för att förstå användarfrågor. Strukturerad data är därför kritisk ur ett tillgänglighetsperspektiv.

Strukturerad data är inte en rankningsfaktor. Eller?

Google’s John Mueller menar att strukturerad data inte är en rankningsfaktor. En sida som har perfekt uppsatt strukturerad data men med halvbra innehåll kommer inte att överträffa en sida med sämre strukturerad data men med jättebra innehåll.

Se inte strukturerad data som en genväg mot bättre ranking, utan se det som ett sätt att bygga en tydligt struktur på innehållet.

Men! Har man en bra sida med relevant innehåll så hjälper strukturerad data sökmotorn att förstå innehållet och entiterna på sidan.

Lite som med E-E-A-T så är praktiken i sig inte en rankningsfaktor, men resultatet kommer att göra sidan bättre och därmed rankas högre. Det skulle alltså kunna kallas för en ”indirekt” rankningsfaktor.

Vill ni lyssna på vad John Mueller sa kan ni lyssna på hans Google Search Central hangout om strukturerad data.

Vilket format är bäst för strukturerad data?

Det finns flera olika format för hur strukturerad data ska formateras. De mest populära är:

 • Schema.org: Detta är det mest använda formatet och stöds av de största sökmotorerna som Google, Bing, Yahoo! och Yandex. Schema.org erbjuder ett omfattande bibliotek av dataobjekt och egenskaper som representerar vanligt förekommande saker och händelser, till exempel personer, platser, produkter, recept och recensioner.
 • JSON-LD: Det är ett populärt format för att infoga strukturerad data i HTML-koden på en webbplats. JSON-LD är en lättanvänd metod som gör det möjligt att lägga till metadata om sidans innehåll på ett sätt som är lätt för både utvecklare och sökmotorer att hantera.

Schema Markup – Ett initiativ av Google, Bing, Yahoo och Yandex

Schema Markup, ofta kallad ”Schema.org”, är ett samarbetsprojekt mellan Google, Bing, Yahoo! och Yandex. Syftet är att skapa och stödja ett gemensamt set av schema för strukturerad data på webben.

Schema Markup används för att annotera webbinnehåll med specifika uppgifter som hjälper sökmotorer att förstå kontexten av det innehåll de indexerar och bearbetar, vilket leder till mer informativa och rika sökresultat, kända som “rich snippets”. På Schema.org finns det olika typer av schema tillgängliga, vilket visar på mångfalden och flexibiliteten i att strukturera data för olika typer av innehåll.

Vilka olika sorters Schema markup finns?

Det finns jättemånga olika sorters Schema. Det ska ju trots allt kunna beskriva allt innehåll man kan tänka sig. Går du in på RankMath för att välja ett av deras presets dyker dessa upp:

Detta är långt ifrån alla, men ger en bra bild av vad för sorts Schema det finns samt vilka användningsområden de har. Faktum är att det finns 806 stycken olika sorters Schema, så att lista alla i detta blogginlägg skulle nog tråka ut er.

Men om du vill nörda ner dig så är Schema.org’s lista på Schemas en jättebra resurs.

Varför är Schema Markup viktigt?

Användning av Schema Markup förbättrar sökmotoroptimeringen (SEO) genom att det gör det möjligt för sökmotorer som Google att inte bara indexera webbplatsens innehåll utan också förstå dess kontext. Detta resulterar i rikare sökresultat, så kallade rich snippets, vilket inkluderar stjärnbetyg, priser, författare eller till och med platstillgänglighet direkt i sökresultaten. Dessa berikade utdrag kan öka klickfrekvensen från sökresultaten till webbsidan, vilket ger bättre trafik och potentiellt även högre konverteringsgrad.

Hur implementerar man Schema Markup?

JavaScript Object Notation for Linked Data (JSON-LD) är det mest rekommenderade formatet för att strukturera data med Schema Markup på grund av dess lätthanterliga format och effektivitet i implementering. JSON-LD markeras separerat från huvudinnehållet på sidan, vilket gör det enkelt för webbutvecklare att lägga till, uppdatera och underhålla koden. Här är stegen för hur man implementerar Schema Markup med JSON-LD:

 1. Identifiera relevant schema: Beroende på sidans innehåll, välj ett relevant schema från Schema.org. Exempelvis, för en bokrecension, använd schema.org/Book.
 2. Skapa JSON-LD skript: Använd JSON-LD formatet för att skapa ett skript som beskriver sidans innehåll enligt det valda schemat. Exempel på kod för en bok kan inkludera titel, författare, publiceringsår och ISBN-nummer.
 3. Inkludera skriptet i HTML: Placera JSON-LD skriptet i <head>-taggen eller innan stängning av <body>-taggen på HTML-sidan.
 4. Testa din Markup: Använd Googles Structured Data Testing Tool för att testa och se till att din Markup är korrekt implementerad och att det inte finns några fel.

Var kan man lära sig mer om Schema Markup och Structured Data?

För den som vill fördjupa sina kunskaper om Schema Markup och structured data rekommenderas följande resurser:

 • Schema.org: Officiell webbplats med fullständig dokumentation och exempel.
 • Googles Search Central: Innehåller guider, bästa praxis och verktyg för att testa structured data.
 • Moz och SEMrush: Båda erbjuder avancerade guider och verktyg för SEO-optimering inklusive användning av structured data.

Hur påverkas sökresultatet av strukturerad data?

Strukturerad data är inte direkt en rankningsfaktor, men den kan ändå påverka sökresultaten på betydande sätt, vilket gör den till en nyttig del i sökmotoroptimering (SEO).

Genom att implementera strukturerad data kan webbsidor möjliggöra för Google och andra sökmotorer att visa utökade sökresultat, eller rich snippets. Dessa kan inkludera information som stjärnbetyg, priser, författare, och tillagningstider för recept.

Rich snippets gör listningarna mer iögonfallande jämfört med traditionella sökresultat, vilket kan leda till en högre klickfrekvens (CTR) och dra mer trafik till webbplatsen.

Hur ser egentligen sökmotorerna din webbplats?

Sökmotorer ser webbplatser på ett fundamentalt annorlunda sätt än människor gör. Medan en person upplever en webbsidas layout, färger, bilder och stil, fokuserar sökmotorer på den underliggande HTML-koden och andra tekniska element.

Vi pratar ofta om att hjälpa sökmotorer att ”förstå innehållet”. Det kan låta som en bisarr sak att säga, men det är ju trots allt sökmotorn som avgör var du kommer att placera dig. Att få sökmotorer att uppfatta dig som relevant är därför A till O.

Strukturerad data använder ett standardiserat format för att märka olika delar av sidinnehållet, såsom namn på författare, produktpriser, recensionsbetyg, och evenemangsdatum. Detta gör det möjligt för sökmotorer att inte bara se att det finns text på en sida utan att förstå vilken typ av information texten representerar.

Om vi tar en artikel om vädret från Aftonbladet ser vi det så här:

Samtidigt ser en sökmotor (väldigt förenklat) på den så här:

Den använder strukturerad data snarare än visuella, on page-element för att se hierarkin. Detta verktyg från Classy Schema använder vi för att se till att sökmotorn ser den hierarki vi vill att sidan ska ha.

Hur vet man om ens Schema Markup fungerar?

Att testa din strukturerade data är jätteenkelt. Du testa din strukturerade data genom Googles Schema Markup Testing Tool.

 1. Gå till ”Schema Markup Validator”:

 1. Ange din URL:

 1. Kontrollera resultatet:

Som ni kan se hittar berktyget två sorters Schema på vår hemsida. Det är inga problem, så länge båda typerna är relevanta. Skulle en av dem vara t.ex. ”event”, då hade något behövt åtgärdas.

Vi kan även se att det inte finns några fel eller varningar, vilket alltid är bra.

Lägga till strukturerad data via ditt WordPress-plugin

Det kanske vanligaste sättet att lägga till strukturerad data till din WordPress-sida är genom ditt SEO-plugin. Exempel på SEO-plugins som man kan använda är, bland andra, Yoast, Rankmath och SEOPress. Vi på Buildahome använder i första hand RankMath till våra WordPress-kunder.

Kontakta oss

Mejladress: [email protected]

Telefonnummer: 010-214 65 65

Besök oss på sociala medier och webben

LinkedIn

Instagram

Facebook

Webb

buildahome.se

Läs andra blogginlägg

AI inom SEO: Hur Buildahome använder AI för att effektivisera vårt arbete

Digital kommunikation

Skapa Google Ads konto

7 Användbara plugins för din WordPress hemsida