Tillbaka till lista

Voice Search Optimization – hur gör man?

Barn skriker i mikrofon

Introduktion till SEO för röststyrning

I dagens digitala värld måste ditt företag ligga steget före för att inte riskera att hamna på efterkälken. Det innebär att ha en effektiv och ändamålsenlig närvaro på nätet som inte bara hjälper dig att sticka ut från konkurrenterna, utan också gör det möjligt för kunderna att enkelt hitta och interagera med ditt lokala företag.

Nu mer än någonsin är röstsökoptimering ett kraftfullt verktyg som kan ge din webbplats ett försprång gentemot konkurrenterna. Genom röstsökoptimering kan företag öka sin synlighet i organiska sökresultat för röstsökningsfrågor och nå fler potentiella kunder som använder sina digitala assistentenheter som Amazon Alexa eller Google Assistant.

Webbyråer i Helsingborg

Förstå dynamiken i röstbaserad sökning

Framväxten av Voice Search

I det ständigt föränderliga landskapet för SEO är en trend som får betydande dragkraft ökningen av röstsökning. Med tillkomsten av smarta högtalare och virtuella assistenter som Siri, Alexa och Google Assistant använder allt fler användare röstkommandon för att hitta vad de behöver på nätet.

Denna förändring har stora konsekvenser för företag och marknadsförare: det räcker inte längre att optimera sin webbplats enbart för sökningar med skrivna ord. Röststyrda sökresultat och frågor tenderar att vara längre, mer konversationella och ofta utformade som frågor, vilket kräver en ny strategi för sökordsstrategi.

Genom att förstå och anpassa sig till denna trend kan företag se till att de ligger i framkant när det gäller SEO-metoder och därmed få mer trafik till sina webbplatser.

Användarbeteende och avsikt

Att förstå användarnas beteende och avsikter är en avgörande aspekt för effektiv SEO för röstsökning. När användare söker på nätet skriver de inte bara slumpmässiga ord, de uttrycker specifika behov och önskemål. Genom att analysera dessa sökmönster kan företag bättre skräddarsy sitt innehåll för att matcha användarens avsikt, vilket resulterar i högre engagemang och förbättrad SEO-ranking.

En sökfråga som ”hur man bygger en webbplats” tyder t.ex. på en utbildningsintention, medan ”bästa webbutvecklingstjänst” tyder på en köpintention. Genom att skapa innehåll som ligger i linje med dessa avsikter kan företag driva mer relevant trafik till sina webbplatser och öka antalet konverteringar.

Hur vi söker idag

Hur vi söker på nätet har utvecklats drastiskt under årens lopp, och att förstå dessa förändringar är nyckeln till en framgångsrik SEO-strategi. Den tid är förbi då användarna matade in osammanhängande nyckelord i sökmotorer.

Idag är sökningarna mer konversations- och frågebaserade, vilket återspeglar ökningen av mobilsurfning och röstsökning. Dessutom förväntar sig användarna nu personliga, platsbaserade resultat.

Genom att ta hänsyn till dessa förändringar i sökbeteendet kan företagen optimera sina webbplatser så att de bättre uppfyller de moderna användarnas behov och därigenom öka sin synlighet och driva mer trafik till sin webbplats.

De största aktörerna: Google vs. Siri vs. Alexa

I röstsökningslandskapet är det avgörande att förstå de viktigaste aktörerna. Google Assistenten, Apples Siri och Amazon Alexa ligger i framkant när det gäller sökteknik, var och en med sina unika egenskaper. Google, som länge varit ledande, är känt för sin omfattande indexering och sina sofistikerade algoritmer.

Siri, Apples röstassistent, är integrerad i miljontals enheter, vilket gör den till en nyckelspelare inom röstsökning. Samtidigt håller Amazons Alexa, som driver smarta Echo-högtalare, på att omforma hur vi söker i hemmet.

Varje plattform använder olika algoritmer och prioriterar olika element, vilket innebär att din SEO-strategi bör ta hänsyn till specifikationerna för varje plattform för att maximera synligheten på alla plattformar.

Att förstå nyanserna hos varje stor aktör på sökmotorarenan kan i hög grad förbättra din SEO-strategi. Google, som är den mest använda sökmotorn, har en komplex algoritm som tar hänsyn till hundratals faktorer innan den rankar webbplatser. Den prioriterar bland annat högkvalitativt, relevant innehåll och användarvänlig webbplatsdesign.

Å andra sidan har Siri och Alexa, röstassistenterna från Apple respektive Amazon, gett sökningen en ny dimension – röstsökning. Siri är djupt integrerad i Apples ekosystem och kan hämta information från olika källor, inklusive Apples egna appar och appar från tredje part. Sökningarna är mer konversationsinriktade, vilket gör longtail-nyckelord viktigare för företag som riktar sig till Siri-användare.

Alexa, som främst används på Amazons Echo-enheter, har en betydande inverkan på e-handel och hemmabaserade sökningar. Den använder Bing som sin standardsökmotor och kan göra inköp direkt från Amazon, vilket gör det viktigt för företag som säljer produkter på Amazon att optimera sina listor för röstsökning.

Sammanfattningsvis bör en effektiv SEO-strategi inte bara syfta till att rankas högt på Google utan också ta hänsyn till det växande inflytandet från röstassistenter som Siri och Alexa. Genom att förstå hur varje plattform fungerar och anpassa din SEO-taktik därefter för att optimera för röst, kan du säkerställa maximal synlighet på alla sökplattformar.

Skillnader mellan röstsökning och maskinell sökning

Att förstå skillnaderna mellan röstsökning och skrivna sökningar är viktigt i dagens SEO-landskap. Skrivna sökningar tenderar att vara kortare, mer direkta och innehåller ofta specifika nyckelord. Till exempel kan en användare skriva in ”webbyrå Helsingborg” i Googles sökning.

Röstsökningar är däremot vanligtvis mer konversationella och längre, vilket återspeglar hur vi naturligt talar. En användare kan fråga Siri eller Alexa: ”Vilken är den bästa webbyrån i Helsingborg?

Största skillnaderna

Frågornas längd: Skrivna sökningar är vanligtvis kortare och mer rakt på sak, medan röstsökningar tenderar att vara längre och mer konversationella.

Frågornas form: Skrivna sökningar innehåller ofta specifika nyckelord eller fraser. Röstsökningar efterliknar däremot naturliga talmönster och har ofta formen av en fråga.

Lokal SEO: Röstsökningar är tre gånger mer benägna att vara lokalt baserade än skrivna sökningar. Detta innebär att lokala företag verkligen bör fokusera på att optimera sin lokala SEO för röstsökning.

Användning av enheter: Skrivna sökningar utförs ofta på bärbara eller stationära datorer, medan röstsökningar är vanligare på mobila enheter och smarta högtalare.

Sökresultat: Skrivna sökningar visar en lista med resultat, så att användarna kan välja mellan många alternativ. Röstsökningar ger dock ofta ett direkt svar, vilket gör det viktigt att sikta på den översta platsen i SEO-rankningen.

Sökord: För skrivna sökningar fungerar korta nyckelord bäst. Men för röstsökningar är det viktigt att införliva långa nyckelord och fraser som gör att textsökningen låter mer naturlig.

Eftersom röstsökning blir allt populärare måste företag skräddarsy sina SEO-strategier för att inkludera dessa längre, mer naturligt klingande fraser, så att de fångar detta växande segment av sökmotoranvändare.

Skapa innehåll för röstsökning

Naturlig språkbehandling (NLP)

NLP (Natural Language Processing) revolutionerar SEO-strategierna. NLP är en integrerad del av AI och gör det möjligt för sökmotorer att förstå mänskligt språk på ett mycket mer nyanserat sätt och tolka sammanhanget och avsikten bakom sökfrågor.

Det innebär att det inte längre räcker att fylla innehållet med nyckelord. Istället är det avgörande att skapa högkvalitativt, kontextuellt relevant innehåll som svarar effektivt på användarnas frågor. Att använda NLP i din SEO-strategi kan ge dig en konkurrensfördel genom att se till att ditt innehåll anpassas bättre till sökmotoralgoritmer och användarnas intentioner.

Long-tail sökord och fraser

Long-tail sökord och fraser är en viktig del av en framgångsrik SEO-strategi. De är specifika, ofta tre eller fler ord långa och matchar direkt de sökfrågor som potentiella kunder använder när de är närmare en inköpsställe.

Istället för ”webbyrå” kan ett longtail-sökord till exempel vara ”bästa webbyrån i Helsingborg”. Dessa riktade fraser kan ha lägre sökvolymer, men de lockar ofta högkvalificerad trafik, vilket leder till bättre konverteringsfrekvenser.

Genom att integrera longtail-sökord i ditt innehåll kan du öka din synlighet för dessa högkonverterande sökningar.

Sökordsforskning som en del av SEO för röststyrning

Sökordsforskning är en viktig aspekt av alla strategier för optimering av röstsökning. Till skillnad från traditionell sökning, där korta, generiska nyckelord kan räcka, kräver röstsökning ett mer konversationsinriktat tillvägagångssätt, ofta i form av frågor. Istället för att skriva ”väder Helsingborg” kan en användare till exempel fråga: ”Hur är vädret i Helsingborg idag?”

Därför bör din sökordsstrategi inkludera dessa långa svansar, naturliga språkfraser fråga nyckelord som användarna sannolikt kommer att säga. Genom att införliva dessa röstsökvänliga termer i ditt innehåll kan du avsevärt förbättra din synlighet och relevans i detta snabbt växande segment av sökningar.

Optimera för konversationsbaserade frågor

Att optimera för konversationsbaserade sökord och frågor blir allt viktigare inom SEO. I takt med att röstassistenter och AI-driven sökning blir allt vanligare använder allt fler användare ett naturligt, konversationsinriktat språk.

Istället för att skriva ”bästa pizzan i Helsingborg” kanske de till exempel frågar ”Var hittar jag den bästa pizzan i Helsingborg?” För att optimera för dessa konversationsfrågor bör ditt innehåll återspegla hur människor naturligt talar och ställer frågor.

Det innebär att du bör använda nyckelord och fraser med lång svans som låter mer mänskliga och mindre robotaktiga. På så sätt kan du förbättra din synlighet och relevans i ett föränderligt söklandskap.

Identifiera röstvänliga nyckelord

Att identifiera röstvänliga nyckelord är avgörande i dagens SEO-strategier, särskilt med ökningen av röstsökning via smarta högtalare och mobila enheter. Dessa sökord för röstsökning börjar ofta med ”vem”, ”vad”, ”var”, ”när”, ”varför” och ”hur”, vilket återspeglar den konversationella tonen i röstsökningar.

Till skillnad från vanliga sökfrågor är det mer sannolikt att röstsökningar är fullständiga meningar eller frågor, och de tenderar att vara längre. Genom att integrera dessa långa fraser på naturligt språk i ditt innehåll kan du hjälpa din webbplats att rankas högre för röstsökningar. Håll dig i framkant av SEO-kurvan genom att optimera ditt innehåll för röstsökning.

Teknisk SEO för röstsökning

Teknisk SEO för röstsökning är avgörande i dagens SEO-landskap. I takt med att röststyrda enheter blir allt vanligare måste din webbplats vara optimerad för att förstå och svara på frågor på naturligt språk.

Detta innebär att strukturerade data (Schema markup) måste implementeras för att hjälpa sökmotorerna att bättre förstå sammanhanget i ditt innehåll. Du måste också se till att din webbplats laddas snabbt, eftersom snabbhet är en viktig rankingfaktor för röstbaserad sökning. Dessutom är det viktigt att optimera din lokala SEO eftersom många röstsökningar är platsspecifika.

Genom att fokusera på dessa tekniska aspekter kan du göra din webbplats mer röstsökningsvänlig och öka dina chanser att rankas högre.

Hastighet för sidladdning

Sidans laddningshastighet är en avgörande faktor för SEO. Enkelt uttryckt, om din webbplats tar för lång tid att ladda kommer du sannolikt att förlora besökare. Studier visar att en fördröjning på bara en sekund kan leda till en minskning av antalet konverteringar med 7 %.

Dessutom använder Google hastigheten för sidladdning som en rankningsfaktor, vilket innebär att långsammare webbplatser kan visas lägre i sökresultaten. För att förbättra hastigheten på din webbplats kan du överväga att optimera bilder, aktivera komprimering, minska antalet omdirigeringar och utnyttja webbläsarens cachning.

Detta förbättrar inte bara användarupplevelsen, utan kan också öka din synlighet i sökmotorernas resultatsidor (SERP).

Mobilanpassning

Mobilanpassning är inte längre en lyx, utan en nödvändighet inom SEO. En mobilanpassad webbplats anpassar sig efter skärmstorleken på den enhet som används, vilket ger en optimal användarupplevelse.

Eftersom över hälften av all webbtrafik kommer från mobila enheter använder Google nu mobile-first indexing, vilket innebär att de främst använder mobilversionen av innehållet för indexering och ranking. Om din webbplats inte är mobilanpassad kan det påverka din ranking negativt vid sökningar från både mobila enheter och datorer.

Se därför till att din webbplatsdesign är responsiv för att tillgodose mobila användare och förbättra din SEO-prestanda.

Schema Markup för förbättrad synlighet

Schema markup, en form av mikrodata, förbättrar avsevärt din webbplats synlighet för sökmotorer. Genom att lägga till denna semantiska vokabulär i webbplatsens kod hjälper du sökmotorerna att förstå ditt innehåll bättre. Detta kan resultera i ”rich snippets” eller featured snippets i sökresultaten, vilket kan locka fler klick.

Schema markup kan användas för att definiera artiklar, evenemang, produkter, recept och mycket mer. Även om det inte direkt påverkar din ranking, kan dess indirekta påverkan genom klickfrekvensen (CTR) vara betydande. Att införliva schema markup är därför ett smart drag för alla företag som satsar på effektiv SEO.

Använd Schema markup för att ge sammanhang till ditt innehåll

Schema markup är ett ovärderligt verktyg inom SEO som hjälper till att ge sammanhang åt webbplatsens innehåll. Genom att lägga till dessa strukturerade data i din HTML ger du sökmotorerna mer detaljerad information om ditt innehåll och dess relevans för användarnas sökningar.

Detta gör att sökmotorerna kan generera mer informativa resultat för användarna, vilket potentiellt ökar din webbplats synlighet och klickfrekvens. Till exempel kan en produktsida med schema markup visa pris, betyg och tillgänglighet direkt i sökresultaten. Att implementera schema markup är ett strategiskt drag för att sticka ut i dagens konkurrensutsatta digitala landskap.

Skapa en Google MyBusiness-profil

Att skapa en Google MyBusiness-profil är ett viktigt steg för alla företag som vill öka sin lokala SEO. Med detta kostnadsfria verktyg från Google kan du hantera hur din företagsinformation visas i Googles produkter, inklusive sökmotorn och Maps.

Genom att tillhandahålla detaljerad information om ditt företag – t.ex. adress, öppettider och foton – kan du förbättra din synlighet för potentiella kunder i lokala sökresultat. Dessutom kan kunder lämna recensioner på din profil, vilket ger sociala bevis som ytterligare kan förbättra ditt rykte online.

Buildahomes Google MyBusiness på Google Maps

Maximera lokala röstsökfrågor

Att maximera lokala röstsökningar är en växande nödvändighet inom SEO. Röstsökningar har ofta ett lokalt syfte, som att hitta närliggande företag eller tjänster.

För att dra nytta av detta bör du se till att ditt innehåll innehåller lokala nyckelord och fraser som människor kan tänkas använda i samtal. Till exempel, istället för bara ”café”, fundera på ”bästa café i Helsingborg”. Dessutom kan en optimerad Google MyBusiness-profil hjälpa dig att synas i lokala röstsökningsresultat.

Kom ihåg att röstsökningsanvändare söker snabba, praktiska svar, så gör ditt innehåll relevant, konversationellt och lokalt fokuserat.buildahome

Slutsats

Röstsökoptimering är ett kraftfullt och viktigt verktyg för att säkerställa att innehållet på din webbplats sticker ut från konkurrenterna. Med fler användare som förlitar sig på röstteknik är det viktigt att förstå hur man optimerar ditt innehåll för att maximera synligheten för företag som vill förbli konkurrenskraftiga i denna digitala tidsålder.

Med rätt sökordsforskning, implementering av schema markup och optimering av konversationsfrågor kan du skapa innehåll som uppfyller kraven från användare som använder röstteknik.

Genom att fokusera på nyckelord och fraser med lång svans samt uppfylla de krav på naturlig språkbehandling som de stora aktörerna ställer kan du dessutom bli en auktoritet när det gäller rankning inom SERP. Underskatta inte vikten av röstsökoptimering!

Om du vill ta det ett steg längre kan du kontakta oss för att få råd om vilka specifika tjänster som kan hjälpa ditt företag att göra vågor i världen av röstsökning och röstoptimering också.

Kontakta oss

Mejladress: [email protected]

Telefonnummer: 010-214 65 65

Besök oss på sociala medier och webben

LinkedIn

Instagram

Facebook

Webb

buildahome.se

Läs andra blogginlägg

En kundanpassad hemsida: Vårt samarbete med Soeco

Lokalt länkbyggande: Strategier för 2024 och framåt

Skapa en professionell logga

Buildahome och Youngster: En hemsida för ungdomar som förändrar spelplanen