Digital ordlista

Förstå den digitala världens termer

 • Visa alla
 • Design
 • Digital marknadsföring
 • Off-Page SEO
 • Sökmotoroptimering
 • SoMe
 • Teknisk SEO
 • Verktyg
 • Webbutveckling
A
 • AI

  AI, eller artificiell intelligens, syftar på simulering av mänsklig intelligens i maskiner programmerade att tänka och lära som människor. Det används inom olika områden, från automatiserad kundservice till prediktiv analys, förbättrad effektivitet och beslutsfattande.
  Läs mer om AI
 • Ahrefs

  Ahrefs är ett omfattande SEO-verktyg som hjälper marknadsförare att analysera webbplatser och optimera deras sökmotorsynlighet. Den tillhandahåller data om bakåtlänkar, sökord och innehåll, vilket gör det lättare att förstå vad som behövs för att förbättra rankingen och driva mer trafik.
  Läs mer om Ahrefs
 • After Effects

  After Effects är Adobes kraftfulla verktyg för att skapa visuella effekter och rörlig grafik. Det används ofta i videopostproduktion för att förbättra materialet med fantastiska effekter, animationer och titlar, vilket gör det möjligt för kreatörer att ge filmisk kvalitet till sina videor och animationer.
  Läs mer om After Effects
C
 • CRM

  CRM, eller Customer Relationship Management, är en strategi och teknik för att hantera alla ditt företags relationer och interaktioner med potentiella och befintliga kunder. Det hjälper till att förbättra affärsrelationer, effektivisera processer och öka lönsamheten.
  Läs mer om CRM
E
 • ERP

  ERP, eller Enterprise Resource Planning, är en typ av programvara som företag använder för att hantera dagliga aktiviteter som redovisning, inköp, projektledning och tillverkning. Den integrerar dessa processer i ett enda system, vilket förbättrar effektiviteten och datanoggrannheten.
  Läs mer om ERP
 • EMS

  EMS, eller Email Marketing Service, är en plattform som gör det möjligt för företag att skicka e-postmeddelanden till en lista över prenumeranter i reklam- eller informationssyfte. Det är ett kraftfullt verktyg för att engagera sig med kunder, dela uppdateringar och driva försäljning genom riktade kampanjer.
  Läs mer om EMS
F
 • Figma

  Figma är ett molnbaserat designverktyg som gör det möjligt för flera användare att samarbeta i realtid i gränssnittsdesignprojekt. Det används ofta för att skapa webbplatser, appar och grafik, och erbjuder en mångsidig plattform för designers att förverkliga sina kreativa idéer.
  Läs mer om Figma
G
 • Google Workspace

  Google Workspace (Tidigare G Suite) är en samling molnbaserade produktivitets- och samarbetsverktyg utvecklade av Google. Det inkluderar Gmail, Dokument, Drive, Kalender och mer, utformade för att hjälpa företag och privatpersoner att arbeta mer effektivt genom att underlätta delning och kommunikation.
  Läs mer om Google Workspace
 • Google Tag Manager (GTM)

  Google Tag Manager (GTM) är ett kostnadsfritt verktyg som gör det enkelt att hantera och distribuera marknadsföringstaggar (kodavsnitt eller spårningspixlar) på din webbplats eller mobilapp utan att behöva ändra koden. Det förenklar spårning över plattformar och förbättrar effektiviteten i digital marknadsföring.
  Läs mer om Google Tag Manager (GTM)
 • Google Sökordsplanerare

  Google Keyword Planner är ett kostnadsfritt verktyg från Google Ads som hjälper dig att söka efter sökord för dina kampanjer. Den visar sökvolym, konkurrens och uppskattade kostnader, vilket hjälper dig att välja rätt sökord för att nå din målgrupp effektivt och effektivt.
  Läs mer om Google Sökordsplanerare
 • Google Sök

  Google Sök är världens mest populära sökmotor, som används för att hitta information på internet. Den behandlar miljarder förfrågningar varje dag, vilket ger användarna relevanta resultat för sina frågor, inklusive webbplatser, bilder, videor och nyheter, på millisekunder.
  Läs mer om Google Sök
 • Google Skillshop

  Google Skillshop är en onlineutbildningsplattform där du kan lära dig om Googles verktyg och produkter, inklusive annonser, Analytics och mer. Den erbjuder gratiskurser för att förbättra dina färdigheter, få certifieringar och hjälpa dig att lyckas med digital marknadsföring och reklam.
  Läs mer om Google Skillshop
 • Google Shopping

  Google Shopping är en tjänst som låter användare söka efter, jämföra och handla fysiska produkter hos olika återförsäljare som har betalat för att marknadsföra sina produkter. Det är ett bekvämt sätt att hitta de bästa priserna och erbjudandena för varor online, direkt via Google.
  Läs mer om Google Shopping
 • Google Search Console

  Google Search Console är ett kostnadsfritt verktyg från Google som hjälper webbplatsägare att övervaka och upprätthålla sin webbplatsnärvaro i Googles sökresultat. Den ger insikter om din webbplatsprestanda, söktrafik och problem, vilket hjälper dig att optimera din synlighet.
  Läs mer om Google Search Console
 • Google My Business

  Google My Business (GMB) är ett kostnadsfritt verktyg som låter företag hantera sin onlinenärvaro på Google, inklusive Sök och Maps. Genom att verifiera och redigera din företagsinformation kan du hjälpa kunderna att hitta dig, berätta din historia för dem och uppdatera dem om ditt företag.
  Läs mer om Google My Business
 • Google Merchant Center

  Google Merchant Center är ett verktyg som låter dig ladda upp din butiks- och produktdata till Google och göra den tillgänglig för Google Shopping-annonser och andra Google-tjänster. Det hjälper kunder att hitta dina produkter online, vilket ökar synlighet och försäljningsmöjligheter.
  Läs mer om Google Merchant Center
 • Google Maps

  Google Maps är en webbaserad tjänst som ger detaljerad information om geografiska regioner och platser runt om i världen. Den erbjuder gatukartor, satellitbilder, trafikförhållanden i realtid och ruttplanering för resor till fots, bil, cykel eller kollektivtrafik.
  Läs mer om Google Maps
 • Google Analytics Universal

  Google Analytics Universal är en version av Googles webbanalystjänst som spårar och rapporterar webbplatstrafik. Den ger insikter i hur användare hittar och använder din webbplats, vilket hjälper dig att förstå besökarnas beteende och förbättra din onlinenärvaro effektivt.
  Läs mer om Google Analytics Universal
 • Google Analytics 4

  Google Analytics 4 (GA4) är den senaste versionen av Googles analysverktyg, designat för att ge djupare insikter om webbplats- och appanvändning. Den fokuserar på användarnas integritet och plattformsoberoende spårning, vilket hjälper företag att förstå kundernas beteende på olika enheter.
  Läs mer om Google Analytics 4
 • Google Ads Editor

  Google Ads Editor är ett gratis, nedladdningsbart program som låter dig hantera dina Google Ads-kampanjer offline. Den är utformad för massredigering och för att göra ändringar i flera annonser och kampanjer samtidigt, vilket sparar tid och gör kampanjhanteringen mer effektiv.
  Läs mer om Google Ads Editor
 • Gmail

  Gmail är Googles kostnadsfria e-posttjänst som låter dig skicka, ta emot och organisera e-postmeddelanden online. Det är känt för sitt användarvänliga gränssnitt, robusta säkerhetsfunktioner och integration med andra Google-tjänster, vilket gör det till ett populärt val för personligt och professionellt bruk.
  Läs mer om Gmail
H
 • HubSpot

  HubSpot är en omfattande plattform som erbjuder verktyg för inkommande marknadsföring, försäljning och kundservice. Det hjälper företag att locka besökare, konvertera potentiella kunder och glädja kunder genom sina integrerade applikationer, vilket förbättrar den övergripande tillväxten och kundnöjdheten.
  Läs mer om HubSpot
 • Hotjar

  Hotjar är ett kraftfullt verktyg för att analysera webbplatsens prestanda och användarbeteende. Den kombinerar värmekartor, sessionsinspelningar och enkäter för att ge dig insikter i hur besökare interagerar med din webbplats, vilket hjälper till att identifiera områden för förbättringar och förbättra användarupplevelsen
  Läs mer om Hotjar
 • Heatmap

  Värmekartor är visuella representationer av data som visar hur användare interagerar med en webbplats, med hjälp av färger för att indikera områden med hög och låg aktivitet. De hjälper till att förstå vad som lockar uppmärksamhet eller ignoreras, vilket hjälper till att förbättra webbdesign och användarupplevelse.
  Läs mer om Heatmap
I
 • InDesign

  InDesign är Adobes programvara för desktop publishing, som ofta används av grafiska designers och förlag för att skapa flygblad, tidskrifter, böcker och digitala publikationer. Det ger exakt kontroll över layout och typografi, vilket gör det nödvändigt för designprojekt av professionell kvalitet.
  Läs mer om InDesign
 • Illustrator

  Illustrator är ett grafiskt designprogram från Adobe, känt för att skapa vektorgrafik som logotyper, ikoner och illustrationer. Det är viktigt för designers som strävar efter precision och skalbarhet i sina konstverk, vilket gör det till ett basverktyg i den kreativa branschen.
  Läs mer om Illustrator
L
 • Lime Technologies

  Lime Technologies är specialiserat på att skapa CRM-mjukvara (Customer Relationship Management) som hjälper företag att organisera och hantera kundinformation, interaktioner och processer. Deras verktyg är utformade för att förbättra kundrelationer och driva försäljningstillväxt.
  Läs mer om Lime Technologies
 • Lightroom

  Lightroom är en programvara för fotoredigering och -organisation från Adobe, designad för fotografer på alla nivåer. Den erbjuder kraftfulla redigeringsfunktioner i ett användarvänligt gränssnitt som gör det möjligt att förbättra bilder, organisera samlingar och enkelt dela bilder.
  Läs mer om Lightroom
M
 • Microsoft Clarity

  Microsoft Clarity är ett kostnadsfritt analysverktyg utformat för att hjälpa webbplatsägare att förstå användarbeteende. Den innehåller värmekartor, sessionsinspelningar och insikter i hur besökare navigerar och interagerar med din webbplats, vilket hjälper till att optimera webbsidor för bättre engagemang.
  Läs mer om Microsoft Clarity
 • Microsoft Azure

  Microsoft Azure är en molnplattform från Microsoft för att bygga, testa, distribuera och hantera applikationer och tjänster genom Microsoft-hanterade datacenter. Det tillhandahåller ett brett utbud av molntjänster, inklusive databehandling, analys och lagring.
  Läs mer om Microsoft Azure
 • Microsoft 365

  Microsoft 365 är en svit med produktivitetsverktyg och tjänster som erbjuds av Microsoft, inklusive Word, Excel, PowerPoint och mer, tillgängliga via en molnbaserad prenumeration. Det förbättrar samarbetet och produktiviteten genom att tillåta användare att arbeta och dela var som helst.
  Läs mer om Microsoft 365
O
 • OneDrive

  OneDrive är en molnlagringstjänst från Microsoft som låter dig spara filer och foton säkert online. Det ger enkel åtkomst från vilken enhet som helst, vilket möjliggör fildelning och samarbete. OneDrive är integrerat med Office 365, vilket förbättrar produktiviteten och datahanteringen.
  Läs mer om OneDrive
P
 • Premiere Pro

  Premiere Pro är ett ledande videoredigeringsprogram från Adobe, designat för att redigera alla typer av video på en professionell nivå. Det används i stor utsträckning av filmskapare, YouTubers och innehållsskapare för sina kraftfulla redigeringsverktyg, flexibilitet och integration med andra Adobe-appar.
  Läs mer om Premiere Pro
 • Photoshop

  Photoshop är ett kraftfullt bildredigeringsprogram från Adobe, som används för fotoretuschering, grafisk design och digital konst. Det är branschstandarden för kreatörer över hela världen, och erbjuder verktyg för att förbättra och manipulera bilder, skapa komplexa mönster och föra idéer till liv.
  Läs mer om Photoshop
S
 • SharePoint

  SharePoint är en webbaserad plattform utvecklad av Microsoft som gör det möjligt för organisationer att skapa webbplatser. Den används för att lagra, organisera, dela och komma åt information från vilken enhet som helst. SharePoint underlättar samarbete och datahantering inom och mellan företag
  Läs mer om SharePoint
 • Semrush

  Semrush är ett kraftfullt digitalt marknadsföringsverktyg som erbjuder lösningar för SEO, PPC, innehåll, sociala medier och konkurrenskraftig forskning. Det hjälper marknadsförare att få insikter om deras webbplats prestanda, upptäcka möjligheter till tillväxt och spåra deras onlinekonkurrens.
  Läs mer om Semrush
 • Screaming Frog

  Screaming Frog är ett sökrobotverktyg som används av SEO-proffs för att identifiera tekniska problem och granska webbplatser för optimering. Den analyserar sidtitlar, metadata och länkar, vilket hjälper till att förbättra webbplatsens synlighet och prestanda i sökmotorresultat.
  Läs mer om Screaming Frog
 • Salesforce

  Salesforce är en ledande molnbaserad plattform som erbjuder tjänster för kundrelationshantering (CRM). Det gör det möjligt för företag att få kontakt med kunder, effektivisera processer och förbättra lönsamheten inom försäljning, marknadsföring och kundservice.
  Läs mer om Salesforce
Y
 • Youtube

  YouTube är världens största plattform för videodelning där användare kan ladda upp, dela och se videor. Det erbjuder ett brett utbud av innehåll från pedagogiska handledningar till underhållning, vilket gör det till ett nyckelverktyg för digital marknadsföring och personliga uttryck online.
  Läs mer om Youtube