Digital ordlista

Förstå den digitala världens termer

 • Visa alla
 • Design
 • Digital marknadsföring
 • Off-Page SEO
 • Sökmotoroptimering
 • SoMe
 • Teknisk SEO
 • Verktyg
 • Webbutveckling
A
 • Auktoritet

  Auktoritet inom SEO innebär att bli erkänd som expert inom ditt område. Det tjänas på att ha högkvalitativt innehåll, starka bakåtlänkar och ett gott rykte. Webbplatser med hög auktoritet är betrodda av användare och sökmotorer, vilket leder till högre ranking och trafik.
  Läs mer om Auktoritet
 • Användarengagemang

  Användarengagemang handlar om hur människor interagerar med din webbplats. Det inkluderar tid på webbplatsen, klick, kommentarer och delningar. Högt engagemang innebär ofta att innehåll är relevant och intressant, vilket är viktigt för SEO och locka fler besökare.
  Läs mer om Användarengagemang
 • Ankartexter

  Ankartexter är texter som används i hyperlänkar för att beskriva destinationen. Dessa texter är synliga för användare och ger en ledtråd om vad de kan förvänta sig när de klickar på länken. En bra ankartext är både informativ och relevant för den länkade sidan.
  Läs mer om Ankartexter
 • ALT-text

  ALT-text är en kort beskrivning som läggs till på bilder. Det hjälper sökmotorer att förstå vad bilden handlar om när de inte kan se den. Detta förbättrar SEO och tillgängligheten, vilket gör din webbplats mer användarvänlig, särskilt för dem som använder skärmläsare.
  Läs mer om ALT-text
B
 • Bildoptimering

  Bildoptimering i SEO innebär att justera webbplatsbilder för att laddas snabbare och vara mer sökmotorvänliga. Detta inkluderar att minska filstorleken utan att förlora kvalitet och använda beskrivande titlar och alt-text. Det förbättrar användarupplevelsen och förbättrar sidans prestanda.
  Läs mer om Bildoptimering
 • Bakåtlänkar

  Bakåtlänkar är länkar från andra webbplatser till din webbplats. De är som digitala rekommendationer. Inom SEO signalerar kvalitetsbakåtlänkar till sökmotorer att ditt innehåll är värdefullt och pålitligt, vilket ökar din webbplats trovärdighet och förbättrar dess sökrankning.
  Läs mer om Bakåtlänkar
C
 • Crawling

  Sökmotorer skickar ut "spindlar" för att hitta och utforska webbplatser. Detta hjälper dem att veta vad som finns på webbplatsen så att de kan visa det bästa innehållet för personer som söker online.
  Läs mer om Crawling
 • Content marketing

  Content marketing handlar om att skapa och dela värdefullt innehåll för att attrahera och engagera en målgrupp. Denna strategi ökar onlinenärvaro, driver trafik till din webbplats och förbättrar varumärkets rykte och spelar en viktig roll i effektiva SEO-kampanjer.
  Läs mer om Content marketing
F
 • Featured Snippet

  En Featured Snippet (Utvalt utdrag) är en speciell ruta överst i Googles sökresultat, utformad för att snabbt svara på en sökares fråga. Den lyfter fram ett stycke innehåll från en webbplats som Google anser vara mest relevant, vilket ger webbplatsen extra synlighet och potentiell trafik.
  Läs mer om Featured Snippet
G
 • Gästbloggning

  Gästbloggning är att skriva artiklar för andra webbplatser i din bransch. Det är en strategi för att dela din expertis, nå nya målgrupper och få bakåtlänkar till din webbplats. Denna praxis kan förbättra din onlinenärvaro och förbättra din webbplatss SEO-prestanda.
  Läs mer om Gästbloggning
H
 • HTTPS

  HTTPS är som en hemlig kod för webbplatser. Det håller informationen säker när du använder internet. När en webbplats har HTTPS betyder det att den använder ett speciellt skydd för att skydda din information, som lösenord, från skadliga attacker.
  Läs mer om HTTPS
 • HTML-taggar

  HTML-taggar är byggstenarna för webbsidor, som etiketter som talar om för webbläsare hur de ska visa innehåll. Inom SEO hjälper användning av rätt HTML-taggar (som titlar och rubriker) sökmotorer att förstå och rangordna ditt innehåll, vilket förbättrar din webbplatss synlighet.
  Läs mer om HTML-taggar
 • Health Score

  Health Score är ett mått som indikerar den övergripande SEO-hälsan för en webbplats. Den tar hänsyn till faktorer som fel, varningar och meddelanden för att ge ett procenttal, vilket hjälper till att identifiera och åtgärda problem som kan påverka sökmotorernas prestanda.
  Läs mer om Health Score
I
 • Interna länkar

  Intern länkning innebär att man kopplar samman olika sidor på samma webbplats genom hyperlänkar. Denna praxis hjälper användare att navigera enkelt och uppmuntrar dem att spendera mer tid på din webbplats. Det hjälper också sökmotorer att förstå webbplatsens struktur, vilket ökar SEO.
  Läs mer om Interna länkar
 • Innehållskvalitet

  Innehållskvalitet i SEO avser att skapa webbsidor som inte bara är informativa utan också engagerande och värdefulla för läsarna. Innehåll av hög kvalitet är nyckeln till att rankas bra i sökresultaten, eftersom det tillfredsställer användarnas frågor och uppmuntrar dem att interagera mer med din webbplats.
  Läs mer om Innehållskvalitet
 • Indexering

  Indexering är som att lägga till böcker i ett biblioteks hyllor. När sökmotorer hittar webbplatser "indexerar" de dem, vilket innebär att de lagrar webbplatsens information. På så sätt, när någon söker efter något, kan sökmotorn snabbt hitta och visa rätt webbplatser.
  Läs mer om Indexering
K
 • Kanoniska taggar

  En kanonisk länk är ett HTML-element som hjälper sökmotorer att identifiera huvudversionen av dubbletter eller liknande webbsidor. Den vägleder dem att prioritera den här versionen i sökresultaten, vilket säkerställer att rätt sida får den synlighet och rankning den förtjänar.
  Läs mer om Kanoniska taggar
L
 • Lokal SEO

  Lokal SEO fokuserar på att optimera din onlinenärvaro för att locka fler affärer från relevanta lokala sökningar. Detta inkluderar taktik som att optimera din Google My Business-uppgift och se till att din NAP (namn, adress, telefonnummer) är konsekvent över hela webben.
  Läs mer om Lokal SEO
 • Länkbygge

  Länkbygge är processen att få andra webbplatser att länka till din. Det är en viktig del av SEO eftersom dessa länkar fungerar som röster om förtroende. Ju mer kvalitetslänkar du har, desto högre auktoritet har din webbplats, vilket förbättrar dess rankning i sökmotorresultat.
  Läs mer om Länkbygge
M
 • Metataggar

  Metataggar är textavsnitt som beskriver en webbsidas innehåll; de är gömda i sidans kod och hjälper sökmotorer att förstå vad sidan handlar om. Dessa taggar spelar en nyckelroll i SEO, och påverkar hur din webbplats visas i sökresultaten.
  Läs mer om Metataggar
 • Målgrupp

  Målgrupp, hänvisar till den specifika gruppmänniskor en produkt, tjänst eller innehåll riktar sig till. Att förstå din målgrupp är avgörande för effektiv marknadsföring, eftersom det hjälper till att skräddarsy ditt budskap för att möta deras behov och intressen.
  Läs mer om Målgrupp
N
 • Nyckelord

  Nyckelord är specifika ord eller fraser som människor använder när de söker på nätet. Inom SEO är de viktiga för att skapa innehåll som matchar vad användarna letar efter. Att välja rätt nyckelord hjälper din webbplats att dyka upp i relevanta sökresultat.
  Läs mer om Nyckelord
O
 • On-Page SEO

  On-Page SEO innebär att optimera enskilda webbsidor för att rankas högre i sökmotorerna. Det handlar om att förbättra innehåll och HTML-källkod för att öka relevansen och användarupplevelsen, vilket gör din webbplats mer attraktiv för både användare och sökmotorer.
  Läs mer om On-Page SEO
 • Off-Page SEO

  Off-Page SEO involverar åtgärder utanför din webbplats för att förbättra dess rankning i sökresultat. Det handlar om att bygga rykte och auktoritet genom bakåtlänkar, närvaro på sociala medier och onlinerecensioner. Dessa faktorer signalerar till sökmotorerna kvaliteten och relevansen av din webbplats.
  Läs mer om Off-Page SEO
P
 • Public Relations

  Public Relations (PR) inom SEO innebär att hantera ditt varumärkes image och relationer med allmänheten genom media och kommunikation. Effektiva PR-strategier kan förbättra ditt varumärkes synlighet och rykte, vilket indirekt ökar din webbplatss sökmotorrankning.
  Läs mer om Public Relations
 • Pillar page

  En pelarsida är en omfattande webbsida som täcker ett brett ämne på djupet och länkar till relaterat innehåll, som blogginlägg eller artiklar. Det fungerar som grunden för en ämnesklusterstrategi, som hjälper till att förbättra webbplatsstrukturen och öka SEO för riktade sökord.
  Läs mer om Pillar page
 • Page Speed

  Page Speed är hur snabbt en webbplats öppnas efter att du klickat på den. Ju bättre hastighet på sidan desto större chans att besökaren stannar. Att en webbplats laddas riktigt snabbt, är avgörande för människor att använda hemsidan och snabbt & enkelt hitta det de behöver.
  Läs mer om Page Speed
R
 • Robots.txt

  Robots.txt är som ett "Do Not Enter"-tecken för webbplatser. Den talar om för crawlers vilka delar av en webbplats de inte bör besöka eller visa för personer som söker online. Det är ett sätt för webbplatsägare att hålla vissa sidor privata eller dolda.
  Läs mer om Robots.txt
 • Recensioner

  Recensioner är användarnas åsikter och betyg om en produkt eller tjänst. Inom SEO kan positiva recensioner öka ditt rykte och synlighet online. De hjälper till att bygga förtroende hos potentiella kunder och informerar sökmotorer om att ditt företag är pålitligt och uppskattat.
  Läs mer om Recensioner
S
 • Strukturerad data

  Strukturerad data organiserar webbplatsinnehåll i ett format som sökmotorer lätt kan förstå. Det är som att ge tydliga, detaljerade instruktioner om innehållet på en webbsida, vilket förbättrar synligheten och kan leda till rikare sökresultat, vilket förbättrar SEO-prestanda.
  Läs mer om Strukturerad data
 • Sökmotor

  En sökmotor är ett mjukvarusystem utformat för att utföra webbsökningar. Den bearbetar din fråga och ger resultat baserat på relevans och kvalitet, vilket hjälper dig att snabbt och effektivt hitta information, webbplatser och innehåll online. Google är det mest välkända exemplet av en sökmotor.
  Läs mer om Sökmotor
 • Sociala signaler

  Sociala signaler hänvisar till gilla-markeringar, delningar och övergripande synlighet i sociala medier som uppfattas av sökmotorer. Dessa signaler kan indirekt påverka en webbplats rankning, eftersom frekvent social interaktion och engagemang indikerar innehållets relevans och popularitet.
  Läs mer om Sociala signaler
 • Sitemap

  En webbplatskarta är som en skattkarta för webbplatser. Den visar sökmotorer alla viktiga sidor på en webbplats, vilket gör det lättare för dem att hitta och visa dessa sidor för människor på internet. Det är en guide som hjälper sökmotorer att snabbt utforska en webbplats!
  Läs mer om Sitemap
 • Sidtitel

  Sidtitlar är rubrikerna du ser i sökmotorernas resultat. De är avgörande för SEO eftersom de sammanfattar innehållet på en webbsida. En välgjord titel lockar till sig klick, informerar användare och hjälper sökmotorer att förstå och rangordna sidan effektivt.
  Läs mer om Sidtitel
 • SERP

  SERP, eller sökmotorresultatsida, är sidan du ser efter att ha skrivit in en fråga i en sökmotor som Google. Den listar alla webbsidor, annonser och annat innehåll som är relaterat till din sökning, rangordnat efter relevans, vilket hjälper dig att hitta den information eller produkt du behöver.
  Läs mer om SERP
 • SEO

  SEO (Sökmotoroptimering) är metoden att förbättra din webbplats för att öka dess synlighet när människor söker efter produkter eller tjänster relaterade till ditt företag i Google och andra sökmotorer. Bättre SEO innebär mer trafik och potentiella kunder.
  Läs mer om SEO
T
 • Trovärdighet

  Trovärdighet i SEO hänvisar till tillförlitligheten och pålitligheten för din webbplats. Det handlar om att säkerställa korrekt innehåll av hög kvalitet och en säker användarupplevelse. Hög tillförlitlighet hjälper din webbplats att rankas bättre i sökmotorerna och skapar förtroende hos användarna.
  Läs mer om Trovärdighet
 • Topic Cluster

  En topic cluster (ämneskluster) är en innehållsstrategi som fokuserar på att skapa ett omfattande nätverk av sammanlänkade artiklar eller sidor kring ett centralt tema. Detta tillvägagångssätt hjälper till att förbättra SEO genom att organisera innehåll på ett sätt som ökar synlighet och auktoritet i specifika ämnen.
  Läs mer om Topic Cluster
 • Teknisk SEO

  Teknisk SEO är som ett pussel för webbplatser. Det hjälper till att se till att en webbplats är byggd på ett sätt som Google och andra sökmotorer enkelt kan förstå och visa den för människor som söker online. Det handlar om att göra webbplatser snabba, lätta att utforska och vänliga att använda!
  Läs mer om Teknisk SEO
U
 • URL Struktur

  URL-struktur avser organiseringen och formatet för webbadresser. En tydlig, logisk URL-struktur hjälper både användare och sökmotorer att förstå och navigera på din webbplats lättare. Det är en viktig komponent i SEO för att förbättra webbplatsens tillgänglighet.
  Läs mer om URL Struktur
V
 • Varumärkesomnämnanden

  Varumärkesomnämnanden är när andra webbplatser eller användare av sociala medier pratar om ditt varumärke utan att länka till din webbplats. Dessa omnämnanden ökar ditt varumärkes synlighet och trovärdighet och signalerar till sökmotorer att ditt varumärke är anmärkningsvärt och relevant i din bransch.
  Läs mer om Varumärkesomnämnanden